Стефан е еден од ретките берачи на ,,Жолтиот леб”, деликатес идеален за салати, но мора да бидете внимателни

  • By klaster2
  • октомври 21, 2022
  • 0
  • 198 Views

За многумина пилешкото е незаменлив дел од нивната секојдневна исхрана, но малкумина знаат дека постои и шумска верзија. Печурката „пилешко од шумата“ е една од најпознатите во регионов и се смета за деликатес.

Стефан Стефановиќ од Белград секоја пролет го наоѓа покрај истото дрво на планината Космај овој деликатес: Шумското пилешко расте на под стара врба во нашиот пчеларники е исклучително вкусно.

Не е баш лесно да се подготви, но вкусот е речиси идентичен и многу поубав од пилешкото бело месо. Може да се направи како салата, а може да се направи и како пита со диво пилешко – изјави Стефан за ,,Рина”

Шумското пилешко се нарекува и ,,Жолт леб” мизер или врба, името го добило по светло жолтата боја и вкусот сличен на пилешкото.

Повеќе капи во облик на школка од овој вид растат заедно на кората на трулите и стари дрвја или гранки од листопадни дрвја, понекогаш правејќи необични форми.

– Ако се приготвува како главно јадење, тогаш се вари и се пржи со зачини и кромид. Природата е чудо и ние сме ѝ благодарни што секоја година не наградува, во овој период можеме да направиме убаво јадење.

– Шумското пилешко е јадлива печурка, но дефинитивно треба да започнете со берба на печурките со голема доза на претпазливост, но и внимателно да ги консумирате – додава Стефан.

Печурката „шумско пилешко“ најчесто се наоѓапод врба, топола, бука, даб и багрем. Месото на плодното тело е густо, меко и сочно.

Како што созрева, ја губи својата жолта боја поради губење на вода и станува тврда и кршлива. Мирисот е пријатен и сладок. Вкусот на свежите печурки е малку кисел.

Најчесто достигнува тежина и до 20 килограми, а најголемиот примерок со неверојатни 45 килограми е забележан во Хемпшир, Велика Британија во октомври 1990 година. Освен луѓето, многу ди ви животни консумираат шумско пилешко, како што се срна или елен.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *