Јосип има хотел за крави, спијат на водени кревети и ги имаат најсовремените услови

  • By klaster2
  • март 13, 2022
  • 0
  • 217 Views

Од година на година се намалуваат одлегувачите на стока, пред се поради ниската откупна цена на млекото и месото, како и макотрпната работа.

Јосип Мацковиќ од Љутов близу Таванкут четири децении се занимава со сточарство. Денес, тој води фарма каде кравите спијат на водени кревети, со еден збор хотел за крави.

Молзењето е роботизирано, а гумената подлога симулира датотеки со папки. Така избрале кравите, вели неговата сопруга Тања, која поради сточарството го напуштила банкарството.

– Завршив високо образование, економија- отсек банкарство имав прилика да се занимавам и со тоа, но сепак ова ме привлече вели таа.

– Животот на село е неспоредлив со тој во градот, таму се се случува брзо со еден збор брз живот, овде имаш време за се, вели Тања за РТС.рс

– Со сточарство се занимавам над 30 години, го наследив ова од моите предци, напорно е но сепак добро се заработува, неможам да се пожалам.

– Ова што го имам е еден вид на хотел за кравите, ги имаат сите услови и за разлика од другите фарми, овде кравите ги имаат најмодерните услови.

Производството на литар млеко е 56 динари, посочуваат агроекономистите. Ова семејство добива 41 динари, а испорачуваат 1.200.000 литри годишно.

Затоа иницирале и формирање на 17 регионални и општински национални здруженија, каде водат програма за развој на сточарството особено кравите.

Она што е многу важно во овој момент е да се формира национално здружение, за да можат луѓето што ги вработуваме во него да бидат соодветно платени.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *