И во Германија не е како што беше – минатата година се намали заработката

  • By admin
  • август 6, 2021
  • 0
  • 589 Views

За многу Балканци, вклучувајќи ги и Македонците, Германија е нивна посакувана држава, земја во која може добро да се живее со својата работа.

Но, дали навистина е така, може јасно да се види во податоците за платата објавени од Федералното биро за статистика.

Просечниот приход во 2020 година во Германија изнесуваше 47.700 евра бруто (пред оданочување), што значи дека во текот на првата година од пандемијата, приходот падна во просек за 300 евра во споредба со претходната година.

За потсетување, просечниот приход е просечната вредност на бруто платата на сите вработени во Германија.

Посебните плаќања, на пример во форма на одмор или бонуси, не се вклучени во податоците анализирани од експертите.

Користејќи ги најновите статистички податоци, германскиот деловен весник „Ханделсблат“ состави специјален извештај во кој се анализираат просечните приходи на вработените во Германија и како тие варираат во зависност од индустријата, регионот и полот на вработените.

Не е изненадувачки, тие открија дека постојат големи разлики во она што го заработувате секој месец, во зависност од секторот во кој се наоѓате.

Податоците од Федералното биро за статистика покажуваат дека вработените кои работат во финансиските и осигурителните услуги, како и во ИТ секторите, се оние кои заработиле најмногу во 2020 година.

Тие добиваа просечно од 5.248 до 5.602 евра месечно (бруто). Најмалку заработувале вработените во туристичката индустрија, со просечна бруто плата од 1.893 евра месечно. Федералната држава во која работат, исто така, има важно влијание врз платата на оние кои работат во Германија.

Според анализата на Федералното биро за статистика, вработените со полно работно време во Хамбург заработуваат најмногу во Германија, со просечен бруто месечен приход од 4.966 евра. И по Хамбург, на второ и трето место се федералните покраини Хесен и Баварија.

На дното на скалата е Мекленбург-Западно Поморје, каде вработените со полно работно време заработуваат 3.379 евра бруто месечно. Она што е особено забележливо е дека дури и по повеќе од 30 години обединување, разликата во заработката помеѓу Западна и Источна Германија е јасно видлива.

Друг фактор што влијае на износот што го заработувате е полот. Според извештајот на Институтот, просечниот бруто приход за мажи кои работат со полно работно време во 2020 година изнесува 22,78 евра на час, додека за жените кои работат со полно работно време изнесува 18,62 евра.

Во 2020 година, жените добија околу 18 проценти помалку пари од нивните машки колеги. И со 20 проценти, разликата беше значително поголема во Западна Германија и Берлин отколку во источните држави каде што беше шест проценти.

Германската влада планира да го намали јазот во платите на 10 проценти до 2030 година. Постојат неколку причини за големата разлика во просечниот приход помеѓу жените и мажите. Еден важен фактор е нивото на платите во индустријата.

Во секторите каде доминираат мажи, како што се финансиските услуги, ИТ и производството, платите во просек се повисоки. Во индустриите како медицинска сестра и социјална работа – каде што работат многу жени – платите се пониски.

Меѓутоа, дури и кога се земаат предвид индустриските разлики и се споредуваат само бруто платите помеѓу, на пример, инженери и жени со исто работно искуство, се уште постои јаз во платите од најмалку шест проценти

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *