Богосав со години обработува нива и се што ќе произведе го подарува: Порано гладував и знам што значи гладот

  • By klaster3
  • јуни 5, 2022
  • 0
  • 342 Views

Со враќањето на данокот од 5%, проценките се дека маслото за јадење ќе добие повисока цена од најмалку 7 денари, брашното за 3, а лебот од 3 до 6 денари. Граѓаните очекуваат нов потег на Владата, бидејќи како што велат, ударот по нивниот џеб е се понеиздржлив.

Министерството за економија не даде нов предлог за продолжување на овие мерки. Владата вели дека размислува за нов модел за ублажување на кризата, додека маржата повеќе нема да биде опција. Според статистичките податоци, во април, цените на мало се зголемија за 10-11%.

Автоматско зголемување на цените се очекува кај нафтата, гасот и дериватите на бензинот како резултат на враќањето на стапката на ДДВ од 10% на 18% во продажбата на енергенси, како и отстранување на мерката за намалување на акцизата по основа на цените на берзата.

И покрај инфлацијата и па никата кај граѓаните како и дали ќе можат да ги набавуваат основните прехрамбени продукти, во светот се уште постојат добронамерни луѓе кои од своето делат на другите.

Богосав Бојиќ, пензионер од Копривница кај Зајечар, на половина хектар градина и во две пластеници на својот имот одгледува здрава храна.

Овошје и зеленчук има за потребите на семејството, а како што созреваат некои плодови, Богосав несебично им го дава на оние кои не можат да го купат.

„Добар Црногорец“, како што го нарекуваат пријателите, Богосав вели, добро знае што значи да немаш, бидејќи сиромаштијата му го одбележала детството.

– Овде се преселив од Косово и немаше храна. Татко ми и зет ми копаа и береа зелки. Кој и да се појави – му подарувам тоа што имам.

На секој кој бара, а знам дека нема, му давам. Порано гладував и знам што значи глад, тоа тоа многу ме пог одува. Деца, постари… – тажно изјави Богосав за порталот „Замедија“.

Останаа уште неколку тегли зимница во шпајзот, но Богосав и Драгица ќе им ја дадат на своите познаници. Неодамна Богосав засади пиперки и домати, па вишокот садници им го подари на други.

-Толку сее садници што на сите живи им дава. Може да земе многу пари ако го продаде тој расад, но не знае како да го продаде – објаснува Драгица Бојиќ.

– Кога ќе дојдат давам и им велам „повели“. „Па, можете да го продадете ова“, велат тие. Да? Никогаш во животот не сум продал ништо на пазар, ниту едно јајце – вели пензионерот.

Богосав сам ги калеми овошките и ги наводнува со системот капка по капка пластениците, па освен овошје и зеленчук тој несебично ги споделува и своите знаења и вештини со своите пријатели

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *