Планинскиот човек Дане: Ме принудуваат да продавам ефтино бидејќи знаат дека имам мало бебе

  • By klaster2
  • декември 26, 2022
  • 0
  • 72 Views

Дане Биорц, во јавноста стана познат како човекот- планина, не ново паднатиот снег не го импресионирше што падна на падините на планината Голија.

Тој е загрижен за опстанокот, со паѓањето на снего е отсе чен буквално од се, сега е фокусиран на обезбедување дрва и грижа за добитокот.

Планинскиот човек Дане за Курир.рс вели дека иако зимата ни тропа на врата, тој не подготвил многу дрва, а и не може да обезбеди.

– Дрвата се сериозен проблем овде, снегот си го направи своето, имам нешто дрва спремено, но тоа не е доволно за многу време.

– Сега влечам со тракторот колку што можам. Има години кога снегот паѓа на почетокот на октомври и останува 10 дена, а потоа е топло и убаво до Божиќ, тогаш е идеалноен за говедата – изјави Дане.

Тој вели дека, сепак, можел да претпостави дека таква зима ќе им претстои бидејќи летото било суво. И пред да ги подготви дрвата, ги изнел животните на пасиштето.

Додека тој работи напорно, неговата сопруга се грижи за малиот син кој го добија годинава во токму во оваа планинска куќарка.

Дане Биорац се реши на планински живот, овде дошол пред шест години, тој се појави на телевизија и бараше невеста која ќе дојде овде.

Токму тоа и се случи на изненадување на многумина, Кристина дошла на планината да живее со него. Пред четири месеци на свед го донела малиот Јован.

– Многумина ме уце нуваат и ме приморуваат да го продавам добитокот под цената, бидејќи знаат дека ми се потребни пари за бебето.


– Ја користат ситауцијата, а на мене ми е неопходна помош околку продукти и слично. Има добри луѓе кој помогнаат и пратија пелени, опрема за бебиња, многу сум благодарен.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *