Еден од најбараните и највозените автомобили помеѓу Македонците поскапува дури за 1500 евра

  • By admin
  • февруари 21, 2023
  • 0
  • 96 Views

Фолксваген ги зголеми цените на своите автомобили со мотори со внатрешно согорување во Германија како резултат на рекордната инфлација.

Од Фолксваген салоните добија информации за поскапување, а во образложението како причина се наведува „значително зголемување на трошоците за набавка на суровини, енергија и опрема“.

Просечната цена на моделите на Фолксваген со СУС мотори ќе се зголеми за 4,4 отсто, а тука спаѓаат моделите Голф, Тигуан, Пасат вагон, Поли и Тирок.

„Дури ни Фолксваген не може да ја избегне високата инфлација. Иако даваме се од себе, ефектот на трошоците не може целосно да се компензира“, велат од Фолксваген. Новите цени ќе бидат официјално воведени на 23 февруари.

Цената на основниот модел Поло ќе се зголеми за 905 евра, што значи зголемување од 4,5 отсто.

Голфот ќе чини 1.585 евра повеќе или 5,36 отсто. За Трок ќе треба да се издвојат дополнителни 1.455 евра или 5,98 отсто повеќе, додека Артеон сега ќе чини најмалку 42.270 евра или 1.985 евра/4,38 отсто повеќе.

Многу претставништва изразија загриженост за зголемените цени и сметаат дека Фолксваген всушност треба да ги „намали“ цените.

Еден дистрибутер смета дека поскапувањето е „шо кантно“, особено што продажбата веќе опаѓа.

Зголемувањето на цената доаѓа по низа други промени на цените во изминатите 18 месеци. Фолксваген ги зголеми цените за речиси 11 отсто во средината на 2021 и 2022 година.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *