Несекојдневна ситуација: Мечка пие кафе во друштво на своите пријатели

  • By klaster2
  • јануари 19, 2022
  • 0
  • 68 Views

Мечката ја знаеме за диво животно, кое ретко може да го сретнеме на овие простори, односно може да го видиме во Зоолошките градини.

Се претпоставува дека повеќето мечки од северните региони хибернираат преку зимата. Иако многу видови ја поминуваат зимата во длабок сон, сепак тоа не е вистинска хибернација.

За време на вистинска хибернација, температурата на телото паѓа на ниво приближно на надворешната температура и ритамот на срцето е дра матично намален.

Но животните повремено се будат за да јадат од складираната храна, и да извршат физиолошки потреби (ури нирање и дефе кација).

Телесната температура на мечките паѓа само неколку степени под нормалната и ритамот на срцето е многу малку намален.

Тие не сте будат за време на оваа „хибернација“, што значи дека не јадат, не пијат, не уринираат и не вршат дефекација за време на целиот овој период, и не ја напуштаат пештерата.

Сепак се случува мечките да се разбудат од зимскиот сон, доколку се на паднати или во случај кога мајката раѓа младенчиња.

Од соседна Србија пак ни доаѓа неверојатна снимка од ресторан на Стара Планина. Мечко во невидена акција до сега, пренесуваат соседните медиуми.

Во градината на ресторанот имаше специјален гостин, мечка. Сигурно нема да ни верувате дека вакво нешто е возможно, но душо, освен што седеше со други гости, таа доби и пијалок – топло чоколадо.

Мечката дошла во придружба на постар човек кој нарачал кафе и тивко седнал до него. Таа си го лижеше топлото чоколадо а гостите од ресторанот и работниците со ентузијазам ја следеа оваа сцена.

Видеото предизвика лав ина од коментари, кои беа споделени, додека едни беа пријатно изненадени, други го осу дија видеото бидејќи сметаат дека на мечката и понатаму и е место во шумата, а не во локално кафуле, како што велат.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *