„Мамо, те молам не плачи“ – немаштијата на ова семејство ќе ви допре директно до срцето

  • By klaster3
  • март 24, 2022
  • 0
  • 576 Views

Тешко е кога судбината ќе си поигра со нашите животи, а уште потешко кога ги гледаш своите деца, а не можеш да им помогнеш!

Снежана Бабиќ не можеше да ги задржи солзите зборувајќи за тешкиот живот на своето семејство.

Сето тоа немо го следеше тригодишната Милица, чии очи како да велеа „Мамо, те молам не плачи!“. Сите спијат во една спална соба на три каучи во распаѓање.

Ова е траг едија на едно општество, што имаме вакви случаи. Мораме да им помогнеме.

Малата Милица е најмлада, а тука се и Сава (6), Здравко (8) и Сара (9). Бистри деца кои заслужуваат многу повеќе од она што им го дава животот сега.

– Би сакала да имам своја куќа во која ќе ги извршувам домашните задачи. Би сакала и бања! –ги истакна најстарата ќерка своите едноставни детски желби.

И секогаш се прашуваме, дали е навистина толку тешко да се погрижиме барем нашите деца да не живеат вака?

– Живееме од продажба на млеко и сирење, а добиваме и социјално осигурување.

–  Се трудам колку можам околу нив, одам на работа секогаш кога ќе се јават, но гледате и сами каква е ситуацијата. За жал, нашата земја е неплодна – вели таткото Радојко.

– Единствената убавина во животот на ова семејство е погледот на нив. Но, не можете да живеете од тоа, додава тој.

– Повеќе од се на светот, би сакала да можам да обезбедам подобри услови за растење на децата.

Барем да не се капат во коритото и да не одат во полски тоалет на студ, дожд и снег – вели Снежана, не можејќи да ја сокрие мајчинската та га.

Со нив живее и братот на Радојко, Дејан, чии црти на лицето вистински ги прикажуваат сите тешкотии во животот.

– Најмногу сакам да свирам виолина, така ме учи вујко ми! – рече Здравко, вредно момче кое сега нема никаква перспектива.

На Милица, Сава, Здравко и Сара итно треба да им се изгради нова куќа. Овие деца го заслужуваат тоа!

Хуманитарната организација Срби за Србите започнува голема кампања за собирање средства за да му обезбеди на семејството Бабиќ подобри услови за живот.

Ги покануваме сите добри луѓе ширум светот со своите донации да помогнат во реализацијата на овој проект.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *