За 3 часа работа плата од 950 евра, но кандидати ни за лек

  • By klaster2
  • мај 19, 2022
  • 0
  • 122 Views

Општо познато е дека индустрискиот и угостителскиот сектор оч ајно бара квалификуван кадар, а сега тоа се одразува и на медицинската област.

Иако понудата звучи примамливо, барем од финансиска гледна точка, се чини дека никој во Штаерска(Австрија) не е заинтересиран за работата на педијатар, пренесува Телеграф Бизнис.

И покрај хонорарот од 950 евра за три часа работа во текот на викендот, нема кандидати за работа во Штаерска (една од 9-те сојузни покраини во Австрија).

,, Нудиме 950 евра за тричасовно дежурство во сабота и недела, од 9 до 12 часот, па ме интересира што се случува и зошто нема никој.

„ Очигледно, ние оди премногу добро“, вели Клаус Песенбахер, медицински директор во ,, Хелт Кер Стирија, пренесува ,,Феникс”

Се додава дека ниту плановите за реформа на итната педијатриска служба не биле добро прифатени од сите лекари и персонал.

Стариот модел беше постепено укинат на крајот на март, а новиот се бо ри со големи првични проблеми, пренесува истиот медиум.

-Досега имаме само еден пензиониран педијатар кој е дежурен, но секако не секој викенд. Едноставно сè уште не сме успеале да ангажираме доволно лекари.

Многумина едноставно се чувствуваат преоптоварени и не сакаат да работат за време на викендите – истакна Пезенбахер.

Една од причините можеби е тоа што за австриски стандарт тоа е малку или пак едноставно не сакаат викендот да го поминуваат на тој начин.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *