За миг останаа без куќа и без две деца, сега живеат во една соба и во голема неизвесност

  • By klaster2
  • ноември 22, 2022
  • 0
  • 156 Views

Семејството Босиљкановиќ од Мосна живее во еднасоба во многу лоши услови, во дом без струја и вода, на десет километри од населено место.

Зимските услови, по вредената рака и насобраните неизмиени работи, за кои нема топла вода, тешко ги поднесуваат домаќинките од семејството Босиљкановиќ.

– Треба дебелите јакни да се исперат, прстот ми е по вреден, а нема струја ни вода – тврди домаќинката Босиљкановиќ.

Децата одат на училиште што е далеку час и половина, а покрај училиште им помагаат на родителите и во домашните работи. Најголемата ќерка Душица и е најголема помош на мајка си.

– Во зима доаѓам од училиште, се стемнува, морам да учам, да се грижам за сестра ми, да носам вода, да се грижам за прасињата – изјави Душица.

Таткото Живојин се занимава со земјоделски работи надвор од домот. Некогаш ја бранел татковината, но најголемата та га настанала откако неговите две ќерки изго реле во по жар во претходната куќа.

Успева да го прехрани семејството со чувањето на свињи.Кога оди на работа не излегува од дома без подготвено огревно дрво, но повеќе од тоа не може.

-Таа една соба е бања, спална и кујна, се има таму. Нема друга просторија, Претходниот, кој беше голем, из горе – вели Живојин Босиљкановиќ за ,,Курир.рс”

Жителите на Мосна се обврзаа со заеднички си ли да му помогнат на ова несреќно семејство: Се чувствувам поразено како човек, бидејќи е 21 век!

Мора да се помогне на ова семејство, на овие децат. Не е нешто недостижно што не може да се оствари – изјави соселанката Јасмина Стефановиќ, една од иницијаторите за хуманитарната помош.

Со купување на куќа во село во близина на Доњи Милановац, децата ќе имаат можност за пристоен живот, а на родителите ќе им биде многу полесно.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *