Дејан поклонува плацеви, досега дал над 25, но има еден услов

  • By klaster2
  • октомври 24, 2022
  • 0
  • 250 Views

Брдото над познатиот Борачки крш кај Книќ до минатата година имал само шест жители, но во последно време се случи необичен пресврт.

Од уникатното место во Шумадија, од каде што има прекрасен поглед на пет општини во радиус од 20 километри, без ниту една пречка се населиле 25 семејства. Тие ги претворија обраснатите ливади во вистинско живеалиште и сето тоа благодарение на еден локален жител.

Дејан Милошевиќ не сакал неговата куќа да биде единствена, па ги подарил своите два и пол хектари земја на оние кои изразиле желба да се преселат овде, во срцето на Шумадија.

– Дојдов на идеја да ја поделам парцелата што ја купив пред повеќе од две години, на која имаше само една урната куќа, на 25 парцели и потоа поединечно да ги дадам.

Некако успеав да ја стабилизирам куќата што ја најдов таму за да не се ур не, со два бетонски столба, а потоа почнав да го средувам целиот имот во круг – изјави Дејан Милошевиќ за РИНА.

Тој на социјалната мрежа Фејсбук објави оглас дека подарува плацови, а овој негов подвиг се слушна надалеку. На овој рид до Дејан сега ќе живеат Срби од Австралија, Франција, Германија, Англија и Италија, но и од сите делови на Србија.

– На многу луѓе им звучи неверојатно, но имав еден услов. Парцелата што ја донирам, веднаш одиме во катастар и ја запишуваме еден по еден кај новиот сопственик кој мора веднаш да гради.

Сите плацеви од моментот кога решив да ги подарам, се отиде за 15 дена. Тие се од три до 15 ари, а она што е многу важно е што 40 ари од овој простор се во патишта. Секоја градба има пристап од две страни кои се катастарски запишани“, вели Дејан.

Тој додава дека единствената поента е луѓето да дојдат и да го оживеат ова место кон кое природата била повеќе од љубезна.

Специфичната ветер го прави овој простор вистинска воздушна бања, а на секои педесет метри можете да најдете извор на здрава вода за пиење. Во тешки времиња кога здравата храна и вода се можеби луксуз, ова може да биде идеално место за живеење, а до неодамна беше обраснато со трева

Луѓето кои добија парцели на подарок не го разочараа Дејан, тие навистина ја сакаат природата и заедно ја градат инфраструктурата која им е потребна.

– Сакам да ја завршам приказната за овој имот, кога зборуваме за антиквитети. Овде се користат само природни материјали, покривот е покриен со одамна заборавени ќерамиди.

– Секако дека многу работи се направени од дрво за кога ќе дојдат луѓето, особено децата, да знаат како и каде живееле луѓето. Мојата крајна цел е да се насели ова место и да се изгради вистинско еко-село, заклучи Дејан.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *