Браќата Рангелови живеат во контејнер од 6 квадрати, гладуваат и по 5 дена

  • By klaster2
  • јануари 19, 2022
  • 0
  • 189 Views

Во трошен контејнер, во кој не би се фрлале ниту стари работи, живеат двајца браќа Рангелови, кои не живеат, но преживуваат, во планинското село Назарица, на оддалеченост од 40 километри од Босилеград.

Назарица се наоѓа на речиси 1.800 метри надморска височина, а оние кои се обидуваат да стигнат до таму, особено во зима, се зачудени како успеваат да се пробијат до селото.

За време на студените денови и со првите снегулки кои остануваат на земја, тоа речиси и не е можно, доколку немате силно теренско возило.

Но, во услови недостојни за човек, браќата Зоран и Леон остануваат да се бо рат. Пред неколку години по чинала нивната мајка, и двајцата се болни и добиваат 12.000 динари социјална помош.

Во изминатите 10 години нивниот дом е контејнер со големина од само 6 метри квадратни, во кој едвај се сместени два кревети, за Зоран и Леон да имаат на што да спијат.

– Овде, како што гледате, имаме само два кревети. И ништо друго освен тоа – покажува Зоран, скромен и тивок, повлечен човек.

Зимата носи дополнителни проблеми, а одењето во продавница тогаш станува невозможно бидејќи нивната „куќа“ е оддалечена околу 18 километри од најблиската продавница. Затоа, дури и кога имаат пари да купат храна, остануваат гладни.

-Кога е толку студено гладуваме 5 дена – велат браќата. Браќата Рангелов ги посети хуманитарецот од Куршумлија Дејан Марковиќ (Милошевиќ) кој истакнува дека доживеал многу тешки судбини, но дека вакво нешто се уште не се случило.

– Тоа се луѓе кои останале таму да живеат, не се венчале, а не се ментално способни за работа. Дури и да можат да работат, каде можат да се вработат? Едно од нив е бо лен од мали нозе.

– Додека мајка им им била жива, живееле во заедничка куќа, но таа била толку стара што се струполила од тежината на снегот што овде паѓа во огромни количини – вели Марковиќ за Телеграф

Браќата немале средства за нова куќа, а потоа општината им подарила контејнер.Тие само сакаат да не гладуваат. Хуманитарецот наведува дека Рангелови немаат струја, ниту вода.

Во нивниот „дом“ нема фрижидер во кој би можеле да складираат храна, ниту шпорет за да се стоплат за време на сур овата, студена зима.

-Имаат импровизирана печка која може малку да ги стопли. Чуваат неколку овци, но има и проблем, бидејќи и тие треба да се хранат и да се чуваат во штала – вели Марковиќ.

Како што вели, браќата само сакаат да имаат куќа и да не бидат гладни. Затоа апелира до сите луѓе со добра волја да му се придружат и да им помогнат на Леон и Зоран да имаат безбеден покрив над главата и секогаш да имаат доволно храна, за повеќе да не се пла шат од она што им носи утрото.

– Идејата е да се соберат пари и да им се најде куќа поблиску до градот, поблиску до цивилизацијата, како и да им се обезбеди штала каде што ќе можат да одгледуваат овци – вели Дејан Марковиќ.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *