Четири мали деца се бањаат во вангла, живеат без струја и имаат само една голема желба

  • By klaster2
  • февруари 23, 2023
  • 0
  • 198 Views

Осумчленото семејство Слаувевиќ од околината на Лозница живее во трошна куќа стара 80 години во само две соби без основни услови за живот. Децата велат дека се капат во вангла, оти нема бања, и тогаш „мама ја грее водата на шпоретот“.

Во куќата на која поради дотраеност и се заканува самопропаѓање живеат осуммина члена, меѓу кои четири деца, три момчиња и едно девојче. Најмладиот Стефан има осум години кој бара да има свој кревет, а ова семејства живеат и без струја.

Никогаш немале бања. Нивната сиромаштија е толку голема што го замислуваат тоа што за другите е основен услов за живот.

– Се бањам во сина вангла, а мајка ми треба да ја загрева водата на шпоретот – вели малиот Нешо со тешко срце пред камерите на ,,Ртс”

Животот во нехумани услови влијаеl на квалитетот на животот и воспитувањето на овие деца. Осуммина живеат од заработените пари на таткото Славко, а тоа е доволно, велат, да не гладуваат. Во дворот имаат гуски, патки, кокошки и свињи.

– Која е поентата да чувам свиња кога немам замрзнувач или фрижидер за да го складирам месото подоцна, немам ниту струја, истакнува Славко Славујевиќ.

Куќата во која живеат не може да се реновира. За изградбата на новата, огранокот на хуманитарната организација „Србезасрбе“ во Лозница веќе една година собира пари.

– Собравме околу 13.500 евра преку нашите хуманитарни настани што ги организираме во Лозница и околу 1.800.000 динари во кутии што беа поставени во градот, нашите кутии ги имаме поставени на над сто локации.

Тие пари не се доволни за изградба на една куќа, па затоа покренавме поголема кампања на ниво на целата организација и на цел свет – нагласува Владан Караклиќ, од хуманитарната организација .

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.