Никола е најмладиот автомеханичар во цела Европа и работи секој ден после часови – колку и да е уморен, не признава

  • By klaster3
  • јануари 16, 2023
  • 0
  • 119 Views

Никола Јовановиќ има четиринаесет години и веќе е познат како „мал мајстор“. Овој прекар го добил поради неговиот необичен интерес и страст кон автомобилите и работата, од кои денес бегаат многу млади луѓе.

Кога ги завршува сите училишни обврски, Никола оди кај својот мајстор Никола Илиќ кој нема ништо друго освен пофални зборови за својот млад ученик.

– Со татко ми посетував мајсторски работилници, а интензивно сум во служба веќе две години. Ми влезе под кожа и толку – истакнува малиот мајстор Никола Јовановиќ.

Љубовта кон автомобилите му се појавила уште од самото раѓање, а со занаетчиите во работилницата поминува од својата дванаесетта година.

Неговиот мајстор Никола вели дека се интересира за автомобилите, а теоретското знаење научил да го надополнува со пракса.

-Сега тргна на училиште, па нема време, но инаку секој ден е со мене по цел ден, само во недела не работи. Нема откажување, прво училиште, па се друго – вели Илиќ.

Во текот на учебната година, учењето во „Техничкото училиште“ во Обреновац му е приоритет, а особено е интересно што малиот занаетчија бил познат уште пред да седне на училишната клупа.

-Никола го запознав уште пред да се запише во „Техничко училиште“ од медиумите. Има широки интереси, што придонесува за неговиот успех на училиште – вели директорката на оваа институција, Рајка Бабиќ.

Никола не само што е најмладиот мајстор во Србија, туку и во Европа, а за време на празниците може да остане во работилницата до полноќ.

За разлика од децата на негова возраст, Никола може долго да издржи и ништо не му е тешко, истакнува автомеханичарот Илиќ.

– За време на летниот распуст, овде останувавме до еден часот по полноќ, тука е со мене, колку и да е уморен, не признава, како возрасен човек. Го терав неколку пати да земе слободен ден и да оди на базен да се капе и издржа цели три часа, дојде овде околу пладне – вели Илиќ.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *