Живко некогаш ја бранел татковината, а сега во стихија останал без две деца и без покрив над главата

  • By klaster2
  • ноември 30, 2022
  • 0
  • 89 Views

Патот до куќата на семејството Босиљкановиќ, кој се наоѓа на десетина километри до најблиското населено место, е исклучително тежок дури и за теренско возило, а децата од таму до училиште пеш секојдневно.

Су ровоста на пејзажот во кој живеат дополнително ја влошуваат условите кои едвај се достојни за човек, бидејќи ова осумчлено семејство живее само во една соба со шпорет и два кревети.

„Училиштето е на час и половина од мене, зимата кога ќе се вратам од училиште се стемнува, треба да учам, да се грижам за сестра ми, да носам вода, да ги гледам прасињата“, срамежливо вели Душица Босиљкановиќ.

Најстарата Душица најмногу им помага на родителите кои се трудат да ги изведат децата на вистинскиот пат. Во дом без струја и вода, домаќинката едвај се носи со зимските услови и купот неизмиени алишта.

„Дебели јакни треба да се перат. Имам проблеми со раката, но морам да перам на рака и со ладна вода. Тешко е, кога врне, се валкаат, се навлажнуваат, ги ставам да се исушат и уште полошо“, додава мајка Ксенија

Таткото Живко се занимава со земјоделски работи во селото и често не е дома, но се грижи дрвата за огрев да бидат секогаш спремни.

Овој човек бил бранител на државата во најтешките мигови, но вели е заборавен од сите, најголема та га му е кога пред осум години ги забуил двете ќерки во ог нена стихија.

„Имам само една соба во куќата, бања и спална, кујна… Се е на едно место, нема друго. Из горе големата колку што беше, двете девојки во неа исто така из горе“, вели таткото.

Сега среќата ја наоѓа во своите наследници кои и без играчки знаат да се забавуваат. Со свињарството успева да го прехрани семејството,

Но освен храната што ја обезбедува – не може повеќе. Затоа хуманите луѓе се здружија да помогнат и да купат куќа во Мосна, каде Босиљкановиќ конечно ќе го најде својот мир.

„Се чувствувам навистина поразено како личност, бидејќи е 21 век… Не е толку далеку, тие луѓе и деца се тука и не е нешто недостижно, вели хуманитарката Јасмина Стефановиќ. , кој започна акција за обезбедување нов дом на Босиљкановиќ.

На оваа благородна жена и се придружи хуманитарното здружение од Жабље, а со уште поголема поддршка, сонот на Босиљкановиќ да обезбеди пристоен дом за децата ќе се оствари уште побрзо.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *