Бранислав на 88 години е студент и вели: Се уште полагам колоквиуми, не мислев дека е толку тешко

  • By klaster2
  • февруари 23, 2023
  • 0
  • 125 Views

Официјално најстариот бруцош во Црна Гора па и регионот е 88-годишниот Бранислав Радуловиќ кој се подготвува за испити во вториот семестар на Машинскиот факултет во Подгорица.

Покрај тоа што напорно се подготвува за испити, Бранислав не мирува, туку постојано работи во бавча и овоштарник, што, како што вели, го прави витален во деветтата деценија.

– Памтам се на час и целта ми е да им докажам на студентите дека само редовно доаѓаат на час и слушање предавања е загарантиран положен испит.

Верувајте, пишувам толку брзо што често морам да го дешифрирам она што сум го напишал бидејќи одамна не сум пишувал, ништо чудно – вели Бранислав.

Иако добил лаптоп на подарок од Универзитетот во Црна Гора, Бранислав признава дека техниката е не е негова страна, но дека не се сомнева дека ќе ја совлада. Неговото мото е – каде што има волја, има и успех.

– Сè уште полагам колоквиуми, се уште немам добиено оценки, така што сето ова е само претстава, ништо не бројам додека не ги добијам оценките во индекс. Така што мислам дека добро ќе се снајдам.

– Па, првиот семестар ни беше многу потежок отколку што замислував, мислев дека ќе биде полесно, но видов дека секој професор бара подлабоко знаење, учењето било различно пред 70 години отколку сега.

– Сега бараат некои извадоци и дела, тешко ми е да го најдам патот до таму. Сепак, ќе се обидам да го совладам… Теоретските предмети ми се подобри,

Бидејќи сето тоа е засновано на логика, здравиот разум многу помага, а богами и математиката и физиката се малку потешки, но се надевам дека ќe совладам.

Иако неговото семејство не било ентузијастичко, Бранислав решил да си ја исполни желбата да заврши факултет. И првпат го запишал пред 60 години, но тогаш околностите биле такви што било поважно да се работи и да се хранат децата.

Сега сака да им докаже на постарите генерации дека годините не можат да бидат пречка за остварување на соништата.

На својот имот во Комани, Бранислав покрај студирањето работи без престан. Овоштарник, лозје, кошници со пчели му се секојдневни занимања, но и многу повеќе… Физичката работа, убеден е, го прави витален.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *