Марко го оставил камионот за да се посвети на козите: Се започна со Белка

  • By klaster2
  • декември 16, 2021
  • 0
  • 315 Views

Марко Николиќ од Соколац со години успешно се занимава со производство на козјо млеко, сирење и сурутка, за кои вели дека се вистинско богатство на здравјето.

Марко го започна своето патување во светот на козарството со една коза, Белка, од која главно се родило сегашното стадо од околу 30 грла.

– За да се произведе квалитетно козјо млеко, мора да има голема љубов кон овој бизнис – истакнува Николиќ за „Новости“, и додава дека не препорачува козарство на секој што не чувствува љубов кон животните.

Овој вид на производство, вели тој, бара одредено знаење, но и многу труд. – Тоа е животно кое има свои предности и недостатоци, животно кое може да биде диво, но и многу питомо, па мора да биде спој на науката и сточарството – истакнува Николиќ.

Тој вели дека покрај него во оваа месна заедница има и други лица кои се занимаваат со козарство, но дека со тоа производство се занимаваат исклучиво за свои потреби.

– Луѓето обично чуваат две-три грла, ретко кога стадо напасуваат од 8 до 12 часот при сите временски услови – вели Николиќ.

Тој тврди дека една чаша млеко од неговите кози, кои пасат, на пасишта над 1.000 метри надморска височина, на падините, содржи повеќе од 700 видови лековити билки и дека козјото сирење е вистински благодет за организмот.

– Целосно сум сигурен во квалитетот на млекото на моите кози поради здравата исхрана во која нема вештачки адитиви, но и поради добрите хигиенски услови во кои живеат.

– Козјото сирење што го произведувам е вистински деликатес, бидејќи содржи бројни лековити состојки – изјави Николиќ.

За еден килограм козјо сирење потребни се 10 литри млеко. И покрај тоа, цените на млечните производи од неговата фарма се многу поевтини отколку на пазарите.

– При формирањето на стадото се одлучив за домашната бела коза, бидејќи е попитома и полесно се прилагодува на условите на оваа надморска височина – вели Николиќ.

Покрај стандардните млечни производи, Марко прави и мелеми кои ги извезува во земјите од регионот, Европа, но и во далечната Австралија.

Пред да стане земјоделец, Марко поминал 20 години зад воланот во домашниот сообраќај и меѓународниот превоз, но решил да прекине.

-Кога се занимавам со транспорт, забележав дека од Србија во Европа се извезува квалитетна роба, а се увезува многу пониска класа од сите производи, па решив да се посветам на производство на здрава храна – вели Николиќ .

И додава дека не му треба долго да одлучи со кој бизнис ќе работи, па од Чачак, каде што работел по егзилот, се населил во Соколац

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.