Интерес за работа во занаетчиството има се помалку иако тоа сега може да донесе голема заработка. Се повеќе професии како водоводџии, заварувачи, столари, електричари, па дури и бурекчии.
Работата на бурекчијата изби меѓу десетте најдефицитарни занимања за кои работодавците плаќаат дури до 1.500 евра месечно.
– За некои луѓе тоа е доволна бројка за да станат пред петлите, но тоа е мал број луѓе. Имаме слаб интерес, особено кај младите, општо за оние занаетчиски занимања, како и за бурекчија каде што платата може да достигне 1.500 евра – изјави Милош Турински од Инфостуд во емисијата 150 минути.
Турински додава дека „Инфостуд“ направил анализа за дефицитот на буреѓи на нашиот пазар и дека добиле информација дека во зависност од тоа колку часови се подготвени за работа, тие можат да одат од 1.000 до 1.800 евра.
– Правењето бурек е специјалитет што машината не може да ја замени. Секоја пекара што сака да има добар, препознатлив бурек, сака да има добар бурекчија кој ќе знае да го подготви истиот бурек, да биде познат на пазарот и по добра цена – вели Турински.
Експертот нагласи дека младите не се многу заинтересирани за оваа професија бидејќи генерално не сакаат да се занимаваат со тешка физичка работа.
Потребни се најмалку шест месеци или една година за целосно да ја совладате вештината. Потребно е да ги почувствувате корите под раката, да ги скршите во голем број пред да направите добар бурек – велат искусните бурекчии кои велат дека тоа е физички исклучително напорна работа.
– Треба многу да стоите во место, да ја истегнете кората преку глава, потребна е физичка сила и затоа нема многу жени кои ја работат оваа работа иако генерално се многу повешти за растегнување на кората – вели сопственик на пекара.
А и ретко кој работи за однапред договорена фиксна плата. Ваквиот договор е на нивна ште та, па мнозинството одлучува да работи според направени тепсии.
Судејќи според тоа кои занимања се најбарани и најплатени, може да се заклучи дека секогаш недостасуваат добри стручњаци, без разлика дали се работи за високообразовани луѓе од растечката ИТ индустрија или мајстори со занаетот „во свои раце“.
Дополнително, бројот на бурекчиите е толку намален што воопшто не е невообичаено повеќето од нив да работат во две или повеќе пекари.