Иако е на главната улица пекарата на Владо не се забележува премногу, но мирисите што доаѓаат од неа ќе ве привлечат да зачекорите поблиску до неа.
Првиот пат кога влегов во него ми се допадна непосредноста на сопствениците и вработените, но и едноставниот амбиент и пред се вкусните пити, велат од ,,Приче са душом”
Добро би било да дојдете овде на појадок барем до 10 часот ако сакате да ја пробате таа позната пита со пиперка и сирење за која се зборува.
Сопственикот на овој објект е Владо Мичиќ е по потекло од Врање, а во Аранѓеловац се преселил во 2011 година. Пекарскиот занает го стекнал уште како млад осумнаесетгодишник и започнал од нула.
Потоа студирал во Ниш а потоа цели пет години престојувал во пекарницата Тома во Белград. Како што вели, како игра на судбината се преселил во Аранѓеловац, а денес живее и работи во овој град со сопругата и децата.
Најпрвин правел само три вида пити (месо, сирење и печурки), а потоа ја проширил понудата на дури 15 (компир, праз, зелка, кашкавал-зелка…).
Вели дека најбарана е питата со пиперка и сирење. Тоа ми го потврдија мештаните кои доаѓаат овде на појадок во зори, вели тој.
„Се сеќавам дека кога почнав, тогашните работници ми велеа дека никој нема да го јаде тоа а сега има толку голема побарувачка што цела година немам доволно пиперки.
,, Неодамна го потрошив последното пакување од 400 килограми, како што беше планирано за оваа година. Изгледа на моите клиенти им се допадна таа комбинација на вели Владо.
На неговата понуда има и домашна баклава, кифлички со пи во и ореви, кифлички со џем и лешници и пита со јаболка и слично.
Владо вели дека го знае вкусот на секој редовен муштерија, па често ги пакува посакуваните производи додека се уште се на врата.
Нудиме и стандардни пити со месо, сирење, како и леб, мафини и колачи направени по стари рецепти. Сето ова што го работам е со голема љубов.
„Некое време живеев кај вујко ми во Јагодина и барав работа. Имав само 18 години, ги посетив сите пекари по ред, но никој не се интересираше. Потоа стигнав до последниот локал и ми дадоа шанса. Студирав, работев и кра дев малку занает и на крајот започнав сопствен бизнис.