Кисела и солена зимска храна е приоритет на Балканот, су дејќи по бројот на рецепти и начинот на кој зеленчукот се кисели и чува за зимата. Сепак, не е за занемарување ниту слаткиот асортиман.
Во моментов се работи на вистинска подготовка на џемови и мармалади од шипинки и плодови кои созреваат на крајот на септември. Милица Јовановиќ од селото Горња Трница, со семејството, покрај други плодови, на 10 декари земја засадила и шипинки.
Семејството Јовановиќ има и друго овошје, боровинки, цреши, малини и сливи кои ги продаваат сирови или преработени.
– Најголемиот дел од собраните боровинки годинава им ги продадовме сурови на купувачите, а од останатите правиме компот и слатки, а потоа ги ставаме во промет.
За правење на овие слатки специјалитети по семеен рецепт, без адитиви и конзерванси, е задолжена мајка ми, која во текот на сезоната буквално не ги остава тенџерето и шпоретот додека последната нарачка не му ја достави на купувачот – вели Милица.
Таа додава дека подготвуваат благ и зачинет ајвар, бидејќи покрај овошје произведуваат и многу зеленчук.
– Покрај редовните клиенти, нашите производи ги бараат и нови, а тоа е знак дека добро си ја вршиме работата. Квалитетот е секогаш наша најдобра реклама и никогаш не се откажуваме од тоа.
Нашите производи се разликуваат и од другите на пазарот по нивното оригинално пакување. Никогаш немаме ништо на лагер, па летово морав да одбијам покана за учество на настан за храна каде што требаше да ги претставам моите производи – вели Милица за Телеграф.рс.
Мајка ѝ на крајот на август ја започна сезоната на правење џем од сливи, како и мармалад од домашна шипка, што е и нивен заштитен знак. Во текот на сезоната, семејството Јовановиќ продава по 1.000 тегли мармалад од шипинка.
Поради огромната побарувачка на овој мармалад, тие купуваат диви шипинки од локални собирачи на шумски плодови за да ги задоволат сите свои потенцијални клиенти.
Иако работи многу на својата фарма со помош на семејството, Милица, која наскоро ќе дипломира право, планира да направи многу повеќе со својата сестра која е на факултет и со другите членови на нејзиното семејство.
Во моментов најмногу им недостига комора за ладење во која ќе можат да складираат овошје, додека не се создадат услови на пазарот за продажба по поповолна цена.