Славица од ајварот направи бизнис, нејзиниот производ го бараат од цел свет

  • By klaster2
  • октомври 14, 2022
  • 0
  • 495 Views

Само минатата година, во тефтерот во кој Славица Радиќ (72) запишува нарачки за ајвар, имало околу 600 телефонски броеви од Србија, Словенија, Австрија, Швајцарија и Грција и други земји.

Земјоделската фарма Радиќ е лидер во производството на ајвар во Поморавље и пошироко. Годишно произведуваат околу 10.000 тегли ајвар, џемови и слатко.

Секоја тегла ајвар Радиќ се прави три дена. Пиперките од померанските села најпрво се печат на ринглите на неколку шпорети ,, Смедерево”‘ , следниот ден се лупат и се префрлаат во тегли, а кога ќе се исцедат во текот на втората ноќ, следната Следува мелење, пржење во тава и пастеризација во тегли.

„Се трудиме секоја тегла да има униформен квалитет, но тоа често не зависи секогаш од нас, туку првенствено од пиперката. Годинава пакувањето поскапе двојно, пиперката исто така, па бевме принудени да ги покачиме цените“.

„Сега продаваме тегла за 650 динари, имаме минимална добивка и се надеваме дека ќе ја задржиме таа цена до крајот на сезоната.

„Важно ни е мислењето и довербата на клиентите, како и тоа што секоја година ни се враќаат стари клиенти, а редовно доаѓаат нови“, открива Славица.

Локацијата на Велика Плана е идеална за клиентите кои доаѓаат со автомобил бидејќи се наоѓа веднаш до автопатот, на 90 километри од Белград, па често луѓето од Белград и Нови Сад кои одат на југ застануваат кај Славица.

За оние кои сакаат да ручаат, нудиме: домашна супа со кнедли, пржено пилешко или полнети пиперки и печен компир како прилог.

„За викендите имаме акција тие што ќе дојдат кај нас на ајвар да добијат домашен појадок со крем, пржени јајца, сланина и ајвар.

„Се носи ајвар и во Виена, додека ние со автобус испраќаме тегли во Монпеље, каде што живее ќерка ми и сестрата на владата Ивана. Баш деновиве една од тие тегли од Монпеље отпатува со пријателката на Ивана во африканската почва, во Гана“, додаде Славица.

Во речиси 10.000 тегли и шишиња секоја година се ставаат ајвар, слатки, џемови, сокови и други зимски производи.
„Луѓето најмногу земаат ајвар (благ и лут), слатко од кајсии и слатко од шипинка, а сè повеќе се бараат џемови без додаден шеќер.

Продаваме десетина тегли на едно семејство, тоа е просек за една година. Од странските туристи кои пазарат на нашиот имот, најбројни се Словенците. Секогаш доаѓаат со автобус и купуваат во големи количини.

Јагоди, вишни, цреши, кајсии, боровинки се само дел од плодовите кои Радиќ ги преработува во Велика Плана: Во текот на првата сезона ни беа нарачани околу 100 тегли, а секоја наредна година тој број се зголемуваше.

Сега после 14 години стигнавме до 10.000. На почетокот сè правевме сами, а веќе неколку години имаме постојан тим од неколку жени кои печат пиперки, ги лупат, ги цедат и мелат“, вели Славица.

Тие почнуваат со работа во мај, а сезоната ја завршуваат во декември. Постојаните клиенти се регистрираат на списокот за резервации на почетокот на пролетта.

„За оригиналниот рецепт кој го имаме со години ретко кој прашува. Во последно време се случува луѓето од селото кои знаат да прават ајвар, сепак да го земат нашиот.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.