Милован Мичо Стојановиќ од Земун е еден од ретките луѓе кои можат да се пофалат дека четврт век со еднаков жа р, страст и квалитет ја вршеле истата работа.
Како сведок на едно време, чувар на историјата и кулинарската култура на еден народ, 25 години тој бил готвач на Јосип Броз Тито, а во тоа време готвел и за Елизабет Тејлор, Чер чил, Ста лин, Брежњев, Га дафи…
И се започна случајно, бидејќи наместо угостителство, Мичо сонувал за друга работа – сакал да стане некој занаетчија. Но, случајно влегува во куварските води.
– На улица Нушиќева имаше ресторан ,,Динара” и јас работев. Во кујната работеше Русин кој беше готвач и ме прашува за што учиш, велам за келнерот.
– Вели, немој да го учиш тоа, келнерите се безо бразни, но биди готвач. И таму се роди љубовта. Готвачот е занаетчија, готвачот мора да ги знае сите тај ни на состојките.
Покрај тоа што бил воспитан, скромен, но и љубопитен, Мичо бил и писмен, што во тоа време не било вообичаено: Треба некој да го напише менито.
Јас бев најписмен таму а за малку ќе станав газда и никој не ме замени додека не се пензионирав“, се сеќава готвачот Мичо за тоа како започнало се.
Наскоро толку многу напредувал што дошол кај Тито: Некој ме турна, кој ме турна незнам.Ајде прво на собрание во ресторан по покана кога ќе дојдат гости.
Што треба подготвувам. Ако ми дадат хонорар во ред, ако не никому ништо. За забава за народот. Готвев кога доаѓаа неговите гости.
Тој вели дека Тито бил многу интелигентен, лук ав и голем државник: Најмногу сакаше да јадења тестенини. Тоа се, на пример, пити, штрудли, како и свинско, мисиркино, јадеше се, пиеше се, беше за се“, открива Миќа,
Кој знаел да готви за повеќе од стотина светски државници, актери и познати личности, како и да создаваат и именуваат специјалитети.
Најпознатиот специјалитет му го посветил на Караѓорѓе, познатата караѓорѓерска шницла, која настана сосема случајно.
Овој светски познат готвач има два сина. Едниот го наследил занаетот на татко му, а другиот е адвокат, додека неговите внуци исто така деновите ги поминуваат во кујната, каде што работат како слаткари и готвачи.