Споменка направи повеќе од еден тон ајвар и целиот го распродаде: Квалитетот мора да чини повеќе, неспоредлив е со купечкиот

  • By klaster3
  • септември 27, 2022
  • 0
  • 225 Views

Сезоната на ајварот и правењето зимници веќе е во полн ек, но со оглед на цените годинава дури и една доза ајвар или пинџур за граѓаните е луксуз.

На дводневниот зимски фестивал во Коцељева, производителите од овој регион понудија широк спектар на слатки, солени и кисели производи. Сè што се родило во овоштарниците и градинарските бавчи го обработувале вредните домаќинки од коцељевачките села.

Понудија и егзотика: сливи полнети со зелка и целер, ароматичен џем од јаболка со нане, егзотичен џем од зелени домати со лимон, виолетова слатка, чили пиперка.

На хармонијата на бојата, вкусот и мирисот не можеа да одолеат илјадници муштерии кои најмногу купувале ајвар, иако, како што коментираат, е премногу скап. Но, зимата не е добредојдена без ајвар во шпајз, па ретко кој се вратил дома без овој специјалитет.

Споредено со лани, за тегла домашен ајвар направен од домашни пиперки и без конзерванси, требало да се издвојат 100 денари повеќе или дури 500 денари.

Тоа по тегла е, од аспект на производителот, реална цена бидејќи, како што велат, се поскапело, а пиперките помалку родиле поради големата суша.

– Направивме 1.200 килограми ајвар и веќе продадовме се на нашите редовни клиенти. Ајварот го продаваме од првиот саем, веќе 13 години и секогаш имаме задоволни клиенти – вели Споменка Софраниќ од Љутица.

Иако индустрискиот ајвар на маркетите може да се купи за многу помалку пари за време на есенската распродажба, муштериите го фалат домашниот ајвар на една домаќинка од Коцељева.

– Квалитетот мора да чини повеќе, не може да се споредува со ајварот од пазарот, без разлика што е трипати поевтин – вели пензионер од Ваљево.

На саемот во Коцељева можеше да се купи и свежо овошје и зеленчук за подготовка на зимска храна по ваша нарачка.

– Има пиперки за 150 динари, карфиол за 200 динари, домати од 150 до 170 динари, има и зелени и сини домати, феферони и се што е потребно за подготовка на зимница – вели Радмила Гајиќ.

Покрај класичната зимница која вклучува кисели краставички, разни салати, печени пиперки, варена бабура и рог со разни додатоци, корнишони, слатко, сокови, сирупи, вредните домаќинки од Коцељева ставија на тезгите и прикажаа неверојатни комбинации на вкусови.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *