Во време на брз живот и бркање пари, големо внимание привлече необичниот гест на студент од Остружница бесплатно да ги едуцира луѓето за билките и нивна намена.
Марко Стевановиќ (21) искрено сака да им го приближи светот на природата на луѓето во кој, како што вели, влегол случајно при потрагата на див лук.
Признава дека дотогаш не знаел како изгледа растението, но дека по престојот во природа во шумата на границата на Остружница, Сремчица и Велика Моштаница се заинтересирал за дивите растенија, пред се за дивиот зумбул.
„На саемот на книгата во Белград купив книга за растенијата од 90-тите, но не бев многу ентузијаст. Сакам да возам велосипед и секогаш кога поминував покрај шумата, застанував покрај некоја билка и ја истражувам.
,, Истите растенија беа пред мене, практично ги газев, им ги прочитав имињата во книга, а потоа сè поврзував на Интернет“ и ги истражував, се сеќава Марко, кој во својата книга „Храна од природата“ претстави 102 растенија.
„Во исхраната користам диви јадливи растенија и од нив подготвувам разни јадења. Сушам лекови и правам чаеви кои помагаат на здравјето.
,, Има стотици јадења и рецепти. Ќе издвојам само неколку, како брокула, сремуш и чорба од култивиран праз. Кога ќе се свари, брокулата има сличен вкус како сливата, леплива е, па треба да се исече што потенко и прво да се потопи во вода. Вкусна е и питата со коприва“.
Направив и леб од жир со кој некогаш нашите предци преживувале. Тој има многу скроб“. До крајот на студиите на Факултетот за електротехника и компјутери, ме дели уште еден семестар.
Кога нема обврска да учи и да полага, Марко времето го поминува во природа, или шета сам или во група, или бере растенија.
„Сакам да знам нови патеки, патишта по кои не сум поминал, ја сакам топографијата. Цела година сум на терен, не ми пречи дожд или други временски услови. Најчесто одам сам бидејќи многу мал круг луѓе се заинтересирани за овој концепт“, вели Марко за ,,Приказни со душа”
Овој вреден тип е и инструктор за диви растенија и одржува бесплатни курсеви за препознавање на диви јадливи и лековити растенија.
Марко од март секоја година тренира студенти и засега не наплаќа за својата работа. Неговата цел е да ги популаризира природата и животот надвор од системот, да запознае што повеќе луѓе со дивите растенија и да почне да ги користи во исхраната.
Како изгледаат моите курсеви? Избирам до 10 растенија за истражување, со акцент на учење, посети на локацијата и дружење. Најдобро се учи преку вежбање, а потоа им покажувам на учениците кои се разликите помеѓу растенијата.
Неговите родители и братот со кој живее го поддржуваат, како и неговите пријатели. Досега никој од семејството не се занимавал со тревкарство.
„Луѓето се интересираат за природата само кога ќе се разбо лат. Мал е интересот за нешто што отстапува од системот. Мојот план е да го сменам тоа малку.
„Имам чаеви кои целосно го чистат дебелото црево. Луѓето се неактивни, се хранат многу лошо, имаат многу проблеми со за пек. Јас правам тинктура од круша, понекогаш додавам и сено, а најдобро одговараат со нане и анасон.
„Не секое растение влијае на секој човек подеднакво, тоа зависи од многу фактори: имунолошкиот систем, бројот на години, генетиката, начинот на живот, физичката активност“, вели Марко.