Иако заработувал 1.000 евра неделно, пица мајсторот Анте се врати од Ирска и објасни зошто

  • By admin
  • јануари 12, 2022
  • 0
  • 349 Views

За неколку дена ќе бидат познати првите резултати од пописот, а со тоа и колку населението во Хрватска е пог одено од бранот на иселување во последните години.

Една од земјите во кои емигрирале повеќето граѓани е Ирска. Сепак, дел од нив веќе се вратиле во Хрватска, јавува ХРТ.

По четири години живот во Ирска, пред три години во Хрватска, во срцето на Лика, се вратија Анте, сопругата и синот.

Анте проговир и ја кажа причината за заминувањето, но и за враќањето, која не била од економска природа.

– Не отидовме од финансиски причини како што одат повеќето луѓе, туку отидовме да видиме нешто ново, да научиме нешто ново, да стекнеме ново знаење, вели Анте Сворен, сопственик на пицеријата Синац.

Во Ирска, Анте работел како пицајола со почетна плата од 500 евра неделно. Тамошните работодавци исклучително ги ценат работниците.

– Кај нас се смета дека газдата е Бог, а работникот е р об. Првиот пат кога пристигнав таму, доаѓам на работа, ја завршувам работата, а мојот менаџер ми подаде рака и ми вели благодарам, се сеќава на Сворен.

Откако се докажал во работата, платата му се искачила на 1000 евра и станал косопственик на неколку пицерии.

– Кај нив ти е малку поинаку, кога ќе видат дека се трудиш ти даваат поттик да те задржат, открива Сворен.

Во Ирска најмногу се плаќа киријата за сместувањето, а луксуз е ал кохол или циг ари. Се друго е поефтино отколку во Хрватска. Трошоците што им се наметнуваат на работодавачите овде, вели тој, се превисоки.

-Премногу се зема за здравство, за пензија. Јас за плата им пуштам осум илјади и девет илјади куни, а кога се ќе се одбие за придонеси, тие добиваат пет илјади куни на сметка. Горе она што си го заработил го добиваш речиси се, па во тој поглед е многу подобро, вели Сворен.

Но, сега тие свртеа нова страница во Лика и на имотот на родителите на неговата сопруга, во близина на изворот на Гачка и воденицата, започнаа многу успешен угостителски бизнис каде што вработуваат осум луѓе и ги поттикнуваат локалните семејства да купуваат локални производи од нив, пренесува ХРТ.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *