Љубовта кон овие животни прерасна во бизнис на Драган од кој добро заработува

  • By klaster2
  • мај 10, 2022
  • 0
  • 141 Views

Во селото Салаш живеат птици кој за некого претставуваат симобол на лошото време, но за некој претставуваат среќа и благосостојба.

Пауните пленат со својот изглед, а всушност со помош на богатите пердуви се кријат од предаторите. Прекрасната опашка со силни бои и пердуви подолги од два метри никогаш не оставаат никого рамнодушен.

Драган Лукиќ прво почнал да ги одгледува овие царски птици од љубов, а потоа прераснал во бизнис и денес е најголемиот одгледувач на пауни во регионот.

„ Напролет започнува процесот на парење, потоа опашката му расте и до два метра кога ќе го покаже својот раскош и така ќе го повика партнерот.

,, Колку повеќе украсен, толку попривлечен. Не за џабе се вели – се шири како паун. Пред десет години кога имаше големи зими овде мислев дека сите заминале на другиот свет.

,, Но испадна дека преживеале температура од минус 28 степени, доста се отпорни иако потекнуваат од потоплите делови на Азија и Африка, особено белите фазани и затоа имаат подобра цена.

„Успеав да ги направам уште поотпорни со генетика и спарување“, изјави за РИНА Драган, одгледувач на овие прекрасни птици.

За овие рајски птици од фамилијата фазани нема граници, во балканските земји има се поголема побарувачка и своето место како украс го наоѓаат пред портите на манастирот, но и во семејните домови.

„Се започна спонтано кога купив пар индиски сини пауни пред 12 години, по првото испилување птици, заработката од продажбата ме заслади и почнав да се занимавам малку посериозно, а сега имам над 20 примероци од различни видови.

Бев заснован на бели, шарени црни крилја и сина боја и продажбата оди добро. Во мојот двор доаѓаат луѓе од сите страни, од Македонија до Унгарија и од Бугарија до БиХ.

Цената за пилињата е од 30 евра до возрасни примероци кои чинат 250 евра во зависност од возраста, бојата и зрелоста“, изјави Лукиќ.

Поради својот грациозен изглед, пауните, покрај рајските птици, се меѓу најубавите животни на светот, тие испуштаат многу долги и писклив звуци и заспиваат на првиот сам рак. Тие достигнуваат висина до 130 сантиметри.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *