Шест члено семејство живее во 40 квадарти, но и покрај тоа јасно се во едно нешто

  • By klaster1
  • мај 23, 2021
  • 0
  • 1246 Прегледи

Во селото Црколез на Косово и Метохија, Дајана Пауновиќ, основач на Фондацијата за родова еднаквост, го посети семејството Тијаниќ, во кое живеат и четири малолетни деца. По тој повод им подари подароци.

– Семејството Тијаниќ е прекрасно семејство со четири малолетни деца, семејство што ни донесе вистинско задоволство да бидеме со нив денес.

Тоа е семејство кое одлучи да остане во своите вековни огништа во скоро невозможни услови, што е блескав во денешно време.

Ние навистина можеме да научиме многу од нив и затоа мора да им помогнеме на овие луѓе да не ги напуштаат сега кога им се ме најпотребни.

Фондацијата се бори за опстанок на семејствата на своите огништа – рече Пауновиќ, пишувајќи за тамошните медиуми.

Таа посочи дека сакаат Србија да биде место каде што децата ќе сакаат да живеат и дека мора да им помогнат во тоа и да ги обезбедат тие услови.

– Ова е наше прво пристигнување, но не и последно. Со овој пример покажавме дека стоиме зад нив, дека ќе помогнеме колку што можеме и нема да ги изневериме. Верувам дека наскоро повторно ќе се вратиме во Црколез – додаде таа.

Тешко е да се живее во Црколез, вели Драган Тијаниќ, глава на семејството.

– Најтешко ми е кога одев на работа, ги оставам моите деца, и нема превоз, мора да дојдам, ако некој добиеше температура, морам брзо да интервенирам. Ние сме сами, осамени – рече Тијаниќ.

Ниту неговата сопруга ниту тој не работи. Со четири деца живеат во куќа од 40 квадратни метри.

– Не заминавме, сепак, јас сум роден овде, овде ми е најслатко, сам сум, нешто ме влече да заминам – рече Драган.

– Најважно е децата да бидат здрави, послушни и да учат, така што сè е полесно да се поднесе – вели Марина.

– Се обидуваме да имаме комуникација со секого и да се дружиме, но кога живееме во енклава, тоа е тешко, немаме слобода на движење, не можеме да одиме никаде – истакна најстарата ќерка Кристина

Дајана Пауновиќ наведува дека фондацијата е на терен секој ден, открива проблеми и ги решава со конкретни, стратешки предлози.

– Кога ја основавме оваа фондација, не ни беше императив да зборуваме многу, да теоретизираме, ниту пак сакавме да собереме ефтини политички поени на овој начин.

-Фондацијата сака да им помогне на сите на кои им е потребна помош, сега дали фондацијата може да им помогне на сите,

-не може, може ли да ги израдува сите, не може, но со помош на државните институции кои се тесно поврзани со оваа фондација се надевам дека скоро сите ќе ги израдуваме.

-бидејќи Јас сум член Советот за родова еднаквост на градот Белград и нашите партнери и пријатели на фондацијата, кои се општествено одговорни компании, верувам дека имаме светла иднина, како нација.

И ако сите се обединиме, ако се солидаризираме, ако имаме емпатија едни кон други и ако ги решаваме работите на терен, а не на конференции, не на тркалезни маси, мислам дека ќе биде многу попрактично и многу подобро.

Не бегаме од конференции или тркалезни маси,  Има многу луѓе на кои им е потребна помош, ние сме тука да работиме на терен, затоа ја посетивме цела Србија, денес сме во Косово и Метохија, најоддалечената место во Метохија.

Бидејќи е за прв пат во Косово и Метохија, таа вели дека чувствувала посебен полнеж за емоциите.

Ме трогна и ме расплака фактот што на секој чекор може да се види колку луѓето ја сакаат Србија и дека никој не може да ги земе Косово и Метохија од нивните срца – заклучи Дајана Пауновиќ.