Швеѓанецот Салфелд ја напуштил својата татковина за да се пресели во нашите краишта

  • By admin
  • јуни 10, 2021
  • 0
  • 353 Прегледи

Швеѓанецот Салфелд пред три години најде оаза и совршена комбинација на приватно и деловно опкружување во Суботица.

На релација Стокхолм-Суботица, тој им се придружи на светските патници кои „го спуштија сидрото“ во Србија, земја затоа што го препознаа „тоа нешто“, што обично го промашуваме или го сметаме здраво за готово.

Заминувањето од Србија во странство веќе не е изненадувачки, но враќањето и преселувањето на странски државјани секогаш ја скокотка имагинацијата и го покренува прашањето зошто тие одлучија да го сторат тоа.

Џорџ Салфелд, сопственик и директор на шведската компанија Auxality, вели дека има многу причини да се отвори компанија и да живее во северна Србија.

Беше директор на американска компанија во Шведска 17 години, а потоа патуваше и живееше низ целиот свет. Тој сфати дека најпотребно, особено за Скандинавија, е да се постигне напредок и успех во добра интеракција со луѓе кои бараат техничка и софтверска поддршка. Тој препозна како да се постигне квалитетна и интерактивна соработка со клиенти.

„Имам големо искуство од Кина и Индија, а причината зошто сме тука е дека на Шведска и недостасуваат луѓе, од 60.000 до 70.000 инженери. Овие луѓе ги најдовме тука и тие комуницираат со Шведска и нашите клиенти. Тие имаат интерактивен процес на работа“, вели Џорџ Салфелд за Блиц.рс.

Тој додава дека ИТ и другите експерти во овој дел на Европа имаат знаење од експерти во Шведска.

Сопругата на Џорџ, Јулија е воодушевена од Суботица, таа се снајде одлично во новата средина и веќе стекна пријателства. Нивната двегодишна ќерка Алиша одеше во градинка, додека Јулија учи српски јазик и ужива во подготовката на локалните специјалитети.

„Ние не доаѓаме тука затоа што е поевтино, но тука наоѓаме компетентни луѓе со искуство на исто ниво како и таму. Исто така, блиску сме, на нас и на нашите клиенти им требаат само три часа да стигнеме до Суботица.

Разгледавме други опции, други земји и градови, и јас се водев од фактот дека сме биле во иста временска зона, дека не е далеку, дека луѓето се експерти. Да се ​​биде дел од шведскиот тим, или српски, како што веќе сакате да кажете, и дека културата и менталитетот се слични“, вели Салфелд.

Пред конечната одлука, тој бил во Белград, Нови Сад, Португалија, Шпанија, Романија, Украина и многу други земји. Никаде не го нашол тоа што го барал, сè додека не пристигнал на крајниот север на Србија.

„Потребна ни е атмосфера во која луѓето сакаат да останат во компанијата, дека има хармонија, мир и дека постои можност за концентрирана напредна работа. Исто така, да се направи живот надвор од работата мирен, за луѓето да можат да се релаксираат“, посочува тој.

Како и Џорџ, неговата сопруга Јулија, која работи во друга шведска компанија во финансиската индустрија, е воодушевена од Суботица, добро се снајде во новото опкружување и веќе стекна пријатели.

Тој и неговата двегодишна ќерка Алисија престојуваат тука веќе три месеци. Девојчето одело во градинка, додека Јулија учи српски јазик и ужива во подготовката на локалните специјалитети.

„Сакам да го научат јазикот, бидејќи тоа е вистинско богатство, особено за ќерка која ќе има можност да живее каде сака. Културата се менува во Шведска, безбедноста овде е поголема“, вели Џорџ и посочува дека луѓето во Суботица најмногу ги сакаат затоа што се отворени и љубезни, додека во Стокхолм, како и во секој голем град, тие се постудени.

Тој ја сака локалната атмосфера и близината на одморалиштето.

„Можеме да одиме во Палиќ или во винарските визби, а во големите градови тоа е проект и секогаш ќе се најдете во толпа. Слушам дека доаѓаат и во Суботица од други земји, купуваат куќи и планираат да работат од тука.

Сепак, пристигнувањето на странците не се гледа позитивно насекаде. Овде се чувствуваме како еден од вас. Ни се допаѓа климата, а во Србија сме посреќни“, изјавил тој.