Швајцарија е богата и посакуван држава за живот, но два кантона се вистинска „мека“ за пари

  • By admin
  • мај 10, 2021
  • 0
  • 5293 Прегледи

Општо познато е дека Швајцарија важи за една од најубавите држави за живот во светот, воедно и една од најбогатите.

Голем број Македонци живеат и работат во Швајцарија, а исто така многумина мечтаат да се иселат во оваа држава.

Сепак во сите делови на Швајцарија не е подедавка заработката и даноците, но два кантона предничат по бројот на богаташи.

Секој осми жител на швајцарските кантони Швиц и Цуг е милионер. Според локалниот весник „ЗонтагБлик“, податоците произлегле од анализа на државната статистика, вклучително и податоци за даноците и богатството.

Двата споменати кантони во централна Швајцарија имаат пониски даночни стапки во споредба со поголемите и погусто населени кантони, вклучувајќи ги Цирих и Женева.

Кристоф Шалтеггер, професор по политичка економија на Универзитетот во Луцерн, оцени дека примерите на Цуг и Швиц покажуваат дека даночната конкуренција меѓу кантоните е добра работа, бидејќи им дава можност на оддалечените и структурно слаби региони да се етаблираат меѓу атрактивните урбани центри, пренесува Блумберг.

Бројот на милионери на 1.000 даночни обврзници во Швајцарија во 2017 година бил 62, а во 1969 година само 11. Кога станува збор за даноците, жителите на градот Бар во кантонот Цуг плаќаат околу 7,5 проценти персонален данок на 100 000 швајцарски франци, а во даночна стапка во Женева околу 16 проценти.

Според податоците од 2013 година, секој 20-ти жител на кантонот Швиц бил милионер, а до денес тој број е зголемен за 2,5 пати. Со ниски даноци, Швиц ги привлекува богатите, како што е тенисерот Роџер Федерер, кој го напушти родниот Базел во 2008 година и се пресели во малиот град Волерау на езерото Цирих.

Финскиот шампион во Формула 1 Кими Раиконен и тенисерката Мартина Хингис исто така се преселија во Волерау, користејќи поволни даночни услови, објави Локал.

Швиц е исто така познат како еден од трите кантони што се обединија, формирајќи ја Швајцарија, пред повеќе од 700 години. Секое место во Швајцарија има барем еден милионер, освен едно село.

Швајцарскиот политички систем е организиран на три нивоа – локално, кантонско и федерално, а секој од 26-те независни кантони, покрај федералниот, има и свој даночен систем.

Од фискална гледна точка, изборот на кантон за живеење може да биде важен за жителите на Швајцарија, бидејќи некои од нив се сметаат за еден вид даночни раеви.

Жителите на Швајцарија се оданочуваат врз основа на светскиот приход, без оглед каде го набавиле, според порталот Номоретакс. Данокот за брачни парови се проценува заеднички и има поволности за паровите кои живеат заедно, како и за самохраните родители.

Федералниот данок на доход се однесува на светскиот приход од деловна активност или капитал, а жителите кои поседуваат и живеат во имот на Швајцарија се бара да ја додадат измислената вредност на закупот на нивниот приход што се оданочува.

Бруто приходот од швајцарски капитал се оданочува, додека приходот од странски капитал се оданочува само по одземање на данок на странски доход.

Трошоците за приход се одземаат од бруто приходот. Покрај тоа, се доделува одбиток од бруто приход на трошоци како што се алиментација или премии за осигурување.

Федералните стапки на приход се прогресивни, а максималната стапка на данок на доход е 11,5 проценти. Кантоналните и општинските даноци се пресметуваат одделно, а во повеќето кантони стапките се исто така прогресивни.