Чичко Стојан си го продава бубрегот за да си го плати долгот за струја

  • By klaster1
  • јули 9, 2021
  • 0
  • 3387 Прегледи

Седумдесет и пет годишниот Стојадин Митиќ и неговата сопруга Милунка се едни од ретките жители на Ниш кој немаат струја подолго време.


Тие веќе три и пол години живеат без струја во станот во населбата ,,Железничка барака,, што е особено тешко во овие жешки летни денови кога температурата во Ниш достигнува 40 степени.

Митиќ за агенцијата ,,Бета,, изјави дека неговата сопруга и тој ги подмириле сите долгови за електрична енергија, но и дека тоа не им помогнало да ја добијат и да живеат „како луѓе“.

„Повеќе не и должиме ниту еден динар на Електродистрибуција. Плативме повеќе од 300.000 динари на име на стариот долг, а потоа уште 170.000 на име на некои наводни незаконски трошења.

Меѓутоа, кога требаше да нè вклучат, тие ни рекоа: ‘Не, мора да донесете потврда од Катастарот дека станот е регистриран’. Така се најдовме пред непремостлива пречка “, истакна Митиќ.

Според него, тие не можат да добијат потврда од Катастарот за легализација затоа што сите станови во населбата Железничка барака се во сопственост на Железници, а таа не ги регистрирала.

„Покренавме постапка за купување стан, но оваа наша населба не е регистрирана никаде во Катастарот. Се обидовме да ја добиеме документацијата од Железници.

С,,епак, тие беа поделени во некои компании и сега не знаат на која компанија треба да припаѓаат становите. Во Ниш има 70 такви станови “, објасни Митиќ.

Во изминатите три и пол години, додаде тој, се обрати до многу институции за помош, тропнал на вратите на повеќе од 15 канцеларии во „Југоистокот“ и доби само одговор од Заштитникот на граѓаните Зоран Пашалиќ.

„Заштитникот на граѓаните одговори дека не може да го реши мојот проблем, другите не ми одговорија. Им пишав на електро-енергетската индустрија на Србија, и во Белград и овде во Ниш, на премиерката Ана Брнабиќ и претседателот на Србија, Александар Вучиќ.

Не знам на кој друг да се обратам за помош “, вели Митиќ, кој веќе има торба полна со разни писма, сметки, барања, барања.

Како што рече, тој само од новинарот кој го посетиле деновиве дознал дека постои можност да поднесе барање до градот Ниш или градските општини за повторно поврзување со мрежата.

„Не знаев за тој повик на градот и за фактот дека градот и Министерството за енергетика беа ангажирани да го решат проблемот со електрична енергија.

,,Како што би знаел, кога немаме струја, не можеме да гледаме телевизија. Ќе се пријавам, па ќе видиме што ќе се случи од тоа “, рече Митиќ.

Тој додаде дека на неговото семејство му треба „човечка помош“, а не пари.

„Сопругата и јас заработивме пензија додека работевме на железница, таа добива 16.800 динари, а јас 27.000. Можеме да ги плаќаме сметките, но само некој да ни помогне повторно да се поврземе со мрежата “, потенцира тој.

Тој додаде дека пред три години тие навистина беа во голема криза кога требаше да платат долг од 300.000 динари, па во „очај“ понуди бубрег на продажба, но тој се откажа од тоа затоа што собра пари и го исплати долг со помош на неговата ќерка.

„Имав неколку понуди за бубрег, тоа беа луѓе кои беа принудени од бол ка, една жена бараше бубрег за својата ќерка, а едеен татко бараше за синот.

Да не ги соберев парите на кој било друг начин, сигурно ќе го сторев тоа. Подготвен сум да направам сè за да не поврзе повторно.

„Како прво, поради сопругата, таа има теш ка астма, болна е, не знам колку ќе издржи без струја, затоа тоа ни е непоходно“, истакна Митиќ.

Неговата сопруга Милунка за агенцијата Бета изјави дека имала „само една желба пред да по чине“, а тоа е повторно да има електрична енергија.

„Многу ми е тешко што немаме струја, најмногу поради ќерка ми. Ја посвоивме кога тежеше 4800 грама и сега се враќа од работа и нема топла вода да се бања.

,,Таа се омажи минатиот викенд и моравме да позајмуваме струја од соседите за тие два дена кога дојдоа нашите гости “, рече Митиќ.

Се претпоставува дека бројот на апликанти е мал затоа што многумина, како Митиќ, не знаат за повикот, и сеуште се во заблуда.