Чичко Славко ја расчистил депонијата и основал зоолошка градина, а влез не наплаќа никому

  • By klaster1
  • мај 21, 2021
  • 0
  • 494 Прегледи

Славко Поповиќ од Инџија е сопственик на зоолошката градина, каде што понапред била дива депонија пред неколку децении.

Во овој природен парки тој ги сместил мнгоуте напуштени, отфрлени, па дури и егзотични животни со намера да ги приближи до децата и да ги оддели од телефоните и компјутерите.

За каков човек станува збор, најдобро е да заклучиме врз основа на неговата решеност да не наплаќа никому билет за влез во неговото кралство!

“Тука имаше дива депонија што успеавме да ја расчистиме, а сега е прекрасна оаза што нашите сограѓани со задоволство ја посетуваат. Откажувајќи се, кога ќе започнете нешто, тогаш туркате.

Нашата градина е чиста денес, но јас чистам буквално се и хигиената сакам да е на прво ниво“, започнува приказната за неговиот проект кој започнала на парче земја добиено за употреба од општината.

Неговиот син, кој во тоа време бил тинејџер, учествувал во расчистувањето, но дури и тој не можеше да верува дека депонијата некогаш ќе стане парк.

“Кога го исчистивме каналот, кој беше 10 сантиметри под калта, беше црн и мрсен. Не беше веднаш зелена, но тревата почна да никнува многу брзо”, објаснува гордиот наследник на Славко.

Славко нагласува дека со задоволство им помага на најмладите да се заљубат во животните, да научат нешто за нив и дека, ако се плашат, тој страв ќе го победат.

„Ова е нешто што никогаш не претставува проблем за мене, ова е голема љубов, материјалната страна никогаш не е видена и никогаш не сум дозволил да се наплаќа билет за овие 25 години.

,,Ќе издржам се додека се прашувам јас дали билетот ќе се наплаќа! На оваа ливада е планирано нашите деца да бидат заинтересирани, да си играат со топка, ние планираме клацкалки и лулашки.

“, изјавува човек што не пие, не пуши, не седи во кафуле и како што вели, троши сè што ќе заработи на зоолошката градина калифорниски желки, црна мечка, лами, ракуни, змии …