Чичко Драган е еден од најхуманите луѓе во свет, но нема ниту за корка леб и едвај преживува

  • By klaster1
  • јуни 3, 2021
  • 0
  • 268 Прегледи

Драган Пејиќ е добитник на пехарот за хуманост затоа што досега дарувал кр в повеќе од 140 пати. Сепак, Драган е бездомник и живее во нехумани услови, честопати без храна. Преживува со собирање на отпадни работи.

Поради сплет на околности, Драган Пејиќ останал без ништо – семејство, куќа, работа, здравје … Неговиот единствен дом бил напуштена куќа на товарната железничка станица во Бор, каде што престојувал.

Тој е шампион на хуманоста, чија кр в спасува стотици човечки животи веќе четир и пол децении, живее во нехумани услови повеќе од 8 години.

– Само една мисла ми доаѓа од мојата младост, дека мојата непроценлива течност е нечиј живот утре. Деновиве одам на една хируршка интервенција, некој сега ќе даде за мене – вели Драган.

Драган имал тешко детство и уште потежок живот. Тој има 28 години работно искуство, претежно во рудникот Боговина и сега има 63 години. Не е доволно за пензија. Тој едвај преживува со собирање на секундарни суровини.

– Да се ​​живее од индустриски суровини, особено во последните шест месеци, е повеќе од невозможно. Но, знаете како, мравката е мала, но се бори.

– Некогаш мора да јадете, некогаш не. Додека не дојде хуманитарна организација да ми даде нешто да јадам, можев да сметам на прстите колку дена сум јадел. Најмногу имам јадено само на мојата слава и тоа три пати – рече Драган Пејиќ.

Понекогаш му помагаат сограѓани на кои им должел со својата хуманост, а парите што ги добил како помош од локалната самоуправа ги чува за претстојната опер ација.

Тој е загрижен што ќе се случува понатаму, бидејќи нема да може да собира суровини по операцијата. Човек по природа, тој верува во добрината на добрите луѓе.