Чичко Драган веќе 50 години патува низ Европа исклучиво со автостоп: Без карти ,без резервации

  • By klaster1
  • јули 3, 2021
  • 0
  • 1045 Прегледи

Драган Аранѓеловиќ попознат како Арчи патува низ светот исклучиво автостоп веќе 50 години, и му оди доста добро, ја прошетал цела Европа.

Со подигнат прст и единствена животна филозофија, тој ја прошета скоро цела Европа, а неговата авантура започна уште во 1971 година, кога имал некаде околу 18 години.

Најдалечната точка што ја достигнал, менувајќи ги превозните средства, живописните предели и соговорниците, била Финска.

“Не знам колку километри поминав за 50 години, колку возења и растојанија. Главната работа е што уживав”, објаснува чичко Драган.

Тој ги советува младите дека ако го препознаат тој авантуристички дух во себе, ќе започнат слично патување затоа што така луѓето и земјите се запознаваат едни со други.

Иако никогаш не знаеше во чиј автомобил се качува, нема забележано непријатна ситуација во автостоп, освен што многумина му нуделе пари за да купи билет за воз или автобус.

“Секогаш доживував само убави работи, во 2015/2016 ми понуди 20 евра да имам за автобусот, едвај му објаснив дека имам пари и банкарски картички, дека само сакам да патувам на овој начин.

Не можеше да верува, „потсетува на некои анегдоти. Поради епидемијата на вирусот, патувањата во моментов се во мирување.

Па Драган чека некои подобри времиња повторно да го крене прстот и, како што вели, да го помириса асфалтот, неизвесноста дали некој ќе го запре и за среќа ке го качи.

,, ќе продолжам ова да го правам, сè додека можам да го задржам палецот горе кренат“, вели овој Нишлија кој е за во Гинисовата книга.

Патем, Драган ја превел својата животна филозофија во книгата „Како со автостоп до Гинис“, што е комбинација на патеписи и мемоари раскажани низ 18 приказни.

-Ова издание е своевидна патничка приказна за заминувањата и начин на размислување што прерасна во начин на живот, незамислив и крајно егзотичен за денешниот начин на функционирање и младите, вели тој.