Чичко Бранко веке 22 години секој ден го поминува покрај реката: Ако не отидам не ми оди денот

  • By klaster1
  • јуни 24, 2021
  • 0
  • 844 Прегледи

Дунав тече низ десет земји и по Волга е најдолгата река во Европа. Во Германија и Австрија, се нарекува Донау, во Франција е Ла Данибе.

Тече низ Будимпешта под името Дуна, во Романија е Дунареа. Русите и Словаците ја нарекуваат Дунај, а всушност сето тоа е една иста река, која тече и низ Белград. Дунав, река со многу спомени река со спомени за Бранко Анукиц кој секојдневно е овде.

„Оваа наша река е огромен потенцијал што не го гледаме. Ние секогаш гледаме некаде на друго место, без разлика дали во морето, во друга земја, и всушност гледаме што имаме тука, на 10 минути од Земун.

На почетокот татко ми ме однесе на Дунав, се сретнав со него со некои негови особености. Подоцна отидов сам, некако Дунав влегува во твојата кр в, не можеш да го оставис така, но секогаш некако му се враќам , тоа е… “, вели Бранко Анукиќ, кој поголемиот дел од 88 години ги поминал на оваа река.

Го наоѓаме на истото место каде што беше откако се пензионираше пред 22 години – скоро секој ден. Бранко се сеќава на Дунав малку поинаку, тој вели дека порано имало многу повеќе риби, и многу повеќе риболовци.

“Не е дека не се фаќа, но ништо не се случува, нема трзање многу. Што и да ставите мамка, тоа не фака ништо. Вчера фатив две добри парчиња, сфатив дека ќе има нешто денес.

Отидов пред некој ден, и гледам прекрасна вода и длабочина но без добра риба , тоа е чудо. Кога бев дете или пак подоцна некаде 80 те години ситуацијата бесе многу поразлична.

“,Овде видовите ги измешаа своите вообичаени локации и домородните видови беа потиснати пред оние кои пристигнуваа од Црното Море.

Петар Срок толку многу ужива во риболов, што сосема случајно, неговата љубов од детството ја претвори во работа. Тој сакал да стори нешто за да ,,Земунската буцка,,стане традиционална манифестација.

“Тогаш решивме да снимаме филм за ,,буцката,, бидејќи е од тука. Германците направија пазар за материјалот, а потоа сакавме ,,буцката,, да остане овековечена да биде наш производ затоа што овде изумира”, вели Петар, добро позната личност од емисијата.за риболов.

Во своите емисии, тој се обидува да ги насочи младите на добар пат и да им покаже колку реката може да биде убава и да исполнува едно секојдневие.

„Многу деца ме прашуваат и ги гледате како фантазираат и тогаш сфаќате, добро е да испраќате деца на риболов затоа што тогаш нема да имаат време за поро ците сто демнат овде, заклучува Петар со пораката дека риболов е најубавото хоби на светот .