Четири жени и две деца, на ова семејство не му треба машка рака за да обработи 10 хектари земја

  • By klaster1
  • мај 28, 2021
  • 0
  • 186 Прегледи

Сведоци сме дека се повеќе и повеќе млади се иселуваат од државата и ја бараа среќата на друго место, а константо се иселуваат од селата.

Не сакаат да работат на нивите, и да се мачат и сметаат дека нема сметка, и неможе да се живее, но ги има и тие поретките, кој живеат и тоа добро од земјоделие.

Семејниот имот Ожеговиќ во Српска Црња е дом на специфично семејство на многу начини, четири дами и две деца.

Тие обработуваат околу десет хектари земја, од кои 80 проценти се на обработливо земјиште, а останатите 20 проценти се во производство на зеленчук.

Од година во година ги зголемуваат областите во производството на зеленчук, бидејќи како што посочуваат заради подобра заработка, ги поделија сите работни места. Марија е задолжена за производство.

„Одлучивме да се занимаваме со производство на зеленчук, во моментов тука имаме многу култури меѓу кои и јагоди, од кои започнавме и домашна ра кија, која ние е доста побарувана и е многу вкусна“, посочува Марија Ожеговиќ од Српска Црња.

И што е особено интересно, најмладата Зорица се грижи за финансии.

„Многу е тешко, но ние се обидуваме да решиме сè на најдобар можен начин за да ни остане нешто за живот и да имаме, како што можете да видите, стаклена градина, за да имаме што да подобра иднина“, вели Зорица Ожеговиќ .

Останаа во Српска Црња затоа што го сакаат селото. „Ние би сакале млади луѓе кои заминуваат да се вратат, токму затоа што имаат што да прават и можат да напредуваат, само ако сакаат“, смета Зорица.

-Нивната мајка Стојанка има посебни одговорности. “Јас сум среќна мајка затоа што моите деца останаа овде, тие не заминаа во странство да работат.

-Да бидат желни за своите внуци, туку да бидат тука заедно, да работат заедно. Така им помагам со овие јагоди”, посочува Стојанка Ожеговиќ.

Не ја најдовме нивната баба на имотот, која во тоа време продаваше јагоди на пазарот и две деца кои се на училиште, и, како што тврдат овие дами, ова е најдобар пример дека нема машки и женски работни места во земјоделството, вели во сторијата на ,,РТС. рс,,