Цело време паркирал до контејнер, па граѓаните му вратиле на убав начин

  • By klaster1
  • јуни 29, 2021
  • 0
  • 1065 Прегледи

Комуналното претпријатие ,,Рад Сараево,, на својата Фејсбук страница објави интересна фотографија како форма на апел до неодговорни возачи кои ги оставаат своите возила на забранети места.

На улицата „Добрињске болнице“ во Сараево, граѓаните фрлија отпадоци врз автомобил паркиран покрај контејнер со ѓубре.

„Не е дозволено паркирање на возила пред контејнери“, изјави од комуналното претпријатие и овој потег го охрабрија и наиде на добар одзив.

Тие објавија и видео во кое испратија апел до граѓаните кои оставаат отпад покрај контејнерите, дека можат да бидат казнети на овој начин.

„Овој начин на постапување претставува здравствен ризик за граѓаните, а отпадот покрај контејнерите дополнително ја отежнува и успорува работата на комуналните работници“, тврдат од КЈКП Рад.

Во Сараево има многу поединци кои собираат хартија и сличен отпад за препродажба, и од тоа вадат парче леб за да преживеат.

Видеото е објавено и како еден вид одговор на КЈКП Рад, поради што во последните денови Сараево имаше проблеми со собирање ѓубре од бројни населени места и затоа граѓаните на Сараево постојано се жалат.

Истотака, Владата на Сараевскиот кантон има добиено голем број жалби за нередовно отстранување на сметот од одредени населени места.

Самите граѓани не контактираа неколку пати и испратија фотографии и видеа од големо количество ѓубре што е надвор од контејнерите, местата за собирање, на патиштата и патот до магистралата.