Хероjски потег за нуморната Марина: Секојдневно ги пренесува децата со чамец до училиште

  • By klaster1
  • мај 18, 2021
  • 0
  • 265 Прегледи

Три деца од селото Мажиќи близу Прибој со часови одат на училиште преку реката Лим со чамец. Мајката Марина ги превезува, веслајќи , и тие патуваат во сите временски услови, а како што велат, најтешко е кога ќе дува силен ветер, а потоа се плашат од превртување.

Она што е најдра матично е дека секој што е пренесен со тој брод до училиште незнае да плива. Сепак, тоа е единствениот начин да се дојде до училиштето, бидејќи заобиколувањето е многу долго и ќе им требаат неколку часа да пешачат.

Родителите немаат автомобил, а за тројцата ученици нема организиран превоз.

„Одиме со Божја помош, не ни е лесно, но мораме. Стануваме околу пет и пол, децата се подготвуваат за на училиште, а потоа прво поминуваме низ шумата дваесетина минути, а потоа нè чека чамец на бреговите на Лим.

,, Мојот сопруг работи и само јас можам да ги префрлам на спротивната страна. Многу е тешко, Лим е брза и длабока река.

„Децата се уште се мали и тие веројатно не се ни свесни за огромната опа сност, но јас секое утро се будам и легнувам со кнедла во грлото“, изјави Марина за РИНА.

Пред неколку години, пет ученици патувала до училиштето преку реката Лим. Тие сега се средношколци, а членови на овој необичен екипаж во моментов се двете ќерки на Марина и соседот Драгомир Дерикоњиќ, чиј син е ученик во осмо одделение.

За време на неговото школување, имало неколку алтернативни решенија во неколку наврати, така што некое време општина Прибој платила за превоз за овие ученици и изнајмила стан во Прибој, но сè тоа траело кратко.

Децата повторно беа насочени кон стариот чамец како единствено превозно средство.

Она што дополнително ја комплицира ситуацијата е фактот дека селото Мажичи се наоѓа на границата меѓу Прибој и Пријепоље.

А нивната добра соработка кога станува збор за асфалтирање на патот макадам што води кон овие неколку куќи недостасува, па родителите на децата незнаат од кого да побараат помош

„Патот што води од нашите куќи до училиштето е долг неколку километри и е во многу лоша состојба. Не смееме да ги пуштиме децата да одат сами затоа што има и диви животни.

,,И ако ги пуштиме таму наместо да ги носиме со брод преку Лима, тие ќе мора да станат околу три наутро за да стигнат на време на час.

Снегот и тука може силно да падне, а кога е зима, Лим целосно замрзнува, а потоа одиме по него и го кршиме тој мраз, со цел да му направиме патека на чамецот. Се наоѓаме во многу тешка ситуација, се плашиме за нашите деца.

Следната година, уште едно од моите деца ќе започне во прво одделение, ако нешто не се реши, тие ќе мора да одат со чамец преку реката до автопатот, потоа со автобусот и така натаму се до училиште “, вели Станоје Дерикоњиќ од Мажиќи.

Дневното патување на овие деца би било значително скратено доколку општина Пријепоље се согласи да инвестира и да прави асфалт на нејзината територија, тогаш општина Прибој треба да го асфалтира и делот од селото Држелиќи до Станиќи, каде што живеат овие деца.

„На тој начин, минибус што ги носи децата од Мажиќи на училиште може да се спушти до нивните куќи за да ги земе и да ги пренесе преку браната ХЕЦ Потпеш до училиштето.

,,Што би значело дека тие не треба да го преминуваат езерото и промена во друг автобус. “, тврди таткото на храбри деца.

Долгорочното обраќање на родителите до општините Пријепоље и Прибој досега имаше само одговор во Прибој, каде на нив повремено им се обезбедуваше бесплатен превоз до Друглиќ, а во претходните неколку години поплочени беа 800 метри пат .

Додека не се реши овој проблем, овие деца се изложени на голема опасност на патот од дома до училиште.