Херојски потег на скопјанецот Јовица: Цела Албанија зборува за потегот на Македонецот

  • By admin
  • јули 20, 2021
  • 0
  • 19997 Views

Се наоаѓаме во период од годината кога многумина од нас ги користат годишните одмори и заминуваат на море.

Голем дел Македонци во последните години се решваат одморто да го минат во соседна Албанија.

Вчера на Градската плажа во Саранда, во Албанија, се случи немил настан. Имено, на плажата е извадена давеничка во бесознание на возраст од 15 години.Девојчето било извадено на плажата без знаци на живот и помодрено.

На нејзина среќа, на плажата летувал нашиот болничарот Јовица Ѓоргиев од Брзата помош.

Како што вели докторот во неговата објава на Фејсбук, според обуките на докторите во Брзата помош, тој извршил итна реанимација која била успешна, па девојчето се освестило. Потоа било преземено од медицинската екипа на Брзата помош во Саранда и е надвор од животна опасност.

За овој случај самиот Јовица Ѓоргиев се огласи на својот профил на фејсбук каде сподели што точно се случувало:

Пред 3 часа на ова место на градската плажа во Саранда извадија 15 годишно девојче( давеник) во бесознание и циенотицни усни со добар пулс и она што ни е вродено на сите вработени во И.М.П.-СК,да пружиме прва помош на такво лице.

Пристапив по протоколите за давањ прва помош на давеници што сме ги давале и со нашите обуки во Брза Помос го реанимирав и девојчето поврати вода и ја доби бојата на лицето како на здрав човек.

Така средена и освестена ја предадов на колегите од Брза Помош-Саранда во стабилна состојба и сите на плажа ми дадоа големо БРАВО за мојата стручност, смиреност и професионалност.Верувам следните денови ќе биде внимателна во вода младата девојка.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *