Херојот Слободан не размислуваше ни секунда, скокна во водата и спаси жена во последен момент

  • By klaster1
  • мај 16, 2021
  • 0
  • 530 Прегледи

Вистинската драма се случилa во петокот, кога Слободан Вујиќ и неговите колеги извлекле педесет и петгодишна жена која лебдела беспомошно во реката од коритото на Западна Морава во близина на индустриската зона Чачак.

 

Таа преживеала благодарение на храброста на работниците кои се нашле во вистинско време и на вистинското место.

-Видовме дека на 50 метри од нас нешто лебди по реката кон мостот, на прв поглед не знаевме што е тоа, помисливме дали се работи за дигалка или дрво.

Меѓутоа, кога таа се приближуваше, забележав дека тоа е личност што Морава ја носеше низводно во полусвесна состојба – изјави за ,,РИНА,, Слободан Вујиќ.

Тој и неколку други колеги покрај брегот го следеле телото што лебдело, а потоа кога видел дека жената се приближува кон брзаците и дека нема да се спаси наскоро, тој влетал во водата и ја повлекол на брегот.

-Иако Морава беше ледена, влегов и ја пресретнав во последен момент со цел да го спасам од сигурно заминување. Изгледаше пара лизирано како да има мозочен удар, претпоставувам дека тоа беше од студена вода.

Ја спасивме во вистинско време затоа што низводно покрај коритото има брзаци и голема длабочина, прашање е што би се случило со неа. Кога ја извлековме на сигурно, повикавме полиција и брза помош – додаде Вујиќ.

Деталите за тоа дали Чачанка случајно паднала во речното корито или нешто друго стои зад ова сеуште не се познати во јавноста, но херојскиот потег на овие луѓе ќе се памти вечно.

После храбриот подвиг на работниците да ја извлечат жената од студената Морава, таа беше хоспитализирана и благодарение на овие херои, нејзиниот живот беше спасен.