(ФОТО) Слободан живее во распадната куќа: Се плашам на вечер да не ми се сруши врз главата

  • By klaster1
  • мај 25, 2021
  • 0
  • 1052 Прегледи

Скромноста за Слободан Томиќ (69) од селото Спанчевац близу Бујановац не е само доблест, туку и начин на живот.

Слободан е повлечен, прекрасен човек кој живее во руинирана куќа, сам, со стравови и немири кои опишуваат што значи вистинско мачење – дека ќе му се сруши покривот над главата.

Пред неколку години, куќата во која живее Томиќ била оштетена од земјо трес, односно од одронот. Дел од покривот е целосно паднат, а старата фасада на трошната куќа е пред распад.

Затоа овој тивок, скромен човек има само една желба: да може да спие мирно, без страв дека ќе му се сруши покривот над главата.

– Слободан е исклучително добар и љубезен човек. Во неговата соба, која едвај остана недопрена, има трошен кревет, шпорет на дрва, стара полица и телевизор, но тоа не му служи затоа што Слободан нема ниту струја ниту вода во куќата

– вели младата каратистка Тамара Мисирлиќ за ,,Телеграф рс,, кој го посети Томиќ пред два дена и се запозна со неговиот тежок и болен живот.

Како што наведува, ова се застра шувачки сцени.

– Лоши сцени и лоши услови за дедото со топол и привлечен изглед. Слободан е многу скромен, тој дури изрази желба неговата штала да се претвори во дневна соба.

-За жал, таа штала што е веднаш до куќата, изгледа подобро од куќарката во која живее Слободан – истакнува нашиот соговорник.

Како што вели, тој има само социјална помош од која живее, што не изнесува повеќе од 12.000 српски динари.

– Слободан седи во темница, тој е повеќе гладен отколку сит, а во зима е премрзнат. Две соби се во многу лоша состојба, сето тоа е срушено, а тој живее во една просторија.

И таа има огромна пукнатина во ѕидот. Тој дури нема бања и е толку скромен што не ја ни бара – вели Тамара.

Овој мил човек тешко може да се загрее во текот на зимата, поминувајќи ги деновите во страв дека дури и таа просторија што ја има ќе се сруши во секој момент.

– Тој беше толку изненаден кога не виде … Ми рече дека никој никогаш не го сликал. Не бараше ништо, само рече што би сакал. Само за да не му падне покривот над главата – вели Тамара.

Таа апелира до сите луѓе со добра волја да се обединат и овој пат и да му помогнат на Слободан Томиќ да ја живее староста во мир, без страв и страв дека ќе остане без ништо.