Филип чува необично милениче: Фрижидерот му е омилено место

  • By klaster1
  • мај 29, 2021
  • 0
  • 10784 Прегледи

Непоканет, чуден гостин слетал на покривот од семејната куќа Страњанчевиќ во населбата Атеница во Чачак пред неколку дена.

Паунот со раскошна опашка се насели во близина на Чачак, па по покривот слета зад куќата, а со цел да го засолни и да го спаси од можен напад на кучиња скитници, домаќините го фатија и сега птицата е во нивната куќа и двор

„Не знаеме од каде леташе и колку пауни можат да летаат воопшто. Досега не сме го виделе тоа.

Татко ми го стави на безбедно место, тој е во котлара во текот на ноќта, а омилено место засега е да се искачи на фрижидерот и таму седи.

Му дадовме да јаде пченка и го напоивме со вода, а во текот на денот се перчеше во дворот “, изјави Филип Страњанчевиќ за ,,РИНА,,

На Фејсбук страницата што ја следат многу граѓани, овој човек од Чачак сподели необична фотографија од паун дома и апелираше дека ако одлета од домаќинство, сопствениците треба да го повикаат да ја врати птицата.

„Слушнавме дека пауните сакаат друштво со други птици, затоа би сакале да му ги вратиме на сопственикот.

Ако никој не одговори, ќе му го дадеме на некој што сака птици, а исто така одгледува пауни, за да има со кого да се дружи “, вели Филип.

Досега многумина често се прашуваа дали пауните можат да летаат или не, затоа што главно ги виделе само на лежерно шетање во дворовите и зоолошките градини.

Многу луѓе мислат дека овие птици со толку густа и тешка опашка не се прилагодени на летање, но во пракса е всушност различно .

Бидејќи како што велат експертите, пауните се добри летачи и можат да достигнат брзина на лет од 16/17 километри на час.