Филип со само 13 години создава видео игри, a освен ова развива и други таленти

  • By klaster1
  • јуни 27, 2021
  • 0
  • 446 Прегледи

Денес, во ерата на интернет, компјутерите и мобилните телефони, се чини дека знаењето е лесно достапно, а тоа го докажа Филип Филиповиќ, тринаесетгодишно момче од Узовница близу Љубовија.

Наместо да купува видео игри како повеќето негови врсници, Филип реши да научи програмирање и да направи своја видео игра со помош на интернет.

„Почнав да програмирам пред само три месеци, а научив преку онлајн упатства. Инспирацијата ја најдов во видеоигрите што ги играв и ми се допадна како програмерите го сторија тоа.

Размислував дали можам да направам нешто слично и затоа започнав да учам програмирање. Првите скрипти што ги напишав беа, за почеток, многу едноставни, а подоцна почнав да го ширам моето знаење барајќи одговори на Интернет.

Играта што ја направив нема име во моментов, тоа е игра FPS, односно игра во прво лице. Ми требаше околу еден месец да го развијам овој дел од играта, но за тоа време научив многу и сега, ако го креирав од нула, ќе ми требаше околу една недела “, вели Филип.

Програмирањето не е единственото нешто што го прави ова тринаесетгодишно дете. Филип покажува посебен талент за цртање, во кој е несебично поддржан од професор по ликовна уметност.

„Првпат започнав да цртам реално пред година и пол, а првото нешто што го нацртав беше волк. Гледав на Интернет како да цртам и научив техники за цртање за да се подобрам.

,,За еден цртеж ми требаат 5 до 6 часа работа, а најмногу сакам да цртам со обични моливи, иако најмногу ми се допаѓаат резултатите со дрвени боички.

,, Патем, ја имам поддршката од мојот учител по уметност Бојан Грујиќ, тој многу ме поддржува во тоа и секако моите родители. Мојата главна цел во иднина сè уште ќе биде програмирање, и планирам да цртам како хоби “, заклучува овој млад талентиран уметник.

Филип е четврто и најмладо дете на Гордана и Аранѓел, кои безрезервно се обидуваат да му ги обезбедат сите материјални средства за да го продолжат своето образование и обука.

Покрај училишните обврски и времето исполнето со цртање и програмирање, Филип успева да им помогне на своите родители во одгледувањето ,,калифорниска пастрмка,,

„Филип е многу одговорно дете, секогаш кога ќе има слободното време ни помага во домаќинството. Ние се занимаваме со одгледување на риба и тој често ни помага.

,,Поради работа, ние често сме на пат, а кога тој останува дома, сè е безбедно како да сум таму “, ни раскажува таткото на Филип, Аранѓел Филиповиќ.

Дека Филип е одличен ученик со сите петки и успешен во училишни натпревари потврдува неговата мајка Гордана Филиповиќ.

„Постигнува добри резултати на училиште, го освои првото место по математика на општинскиот натпревар, го освои третото место по физика на окружниот натпревар и, за жал, поради епидемијата, тој натпревар не продолжи“, вели Гордана.

Родителите на овој ,,вундеркинд,, како што би се нарекувало денес, се надеваат дека неговиот талент ќе биде препознаен и дека светот и ке му биде отворен сирум.