Филип се враќа на традицијата: Шета во народан носија и со своите инструменти свири по ливади

  • By klaster1
  • јуни 30, 2021
  • 0
  • 684 Прегледи

Филип Савиќ е млад човек од Сврjиг кој ја зачувувал традицијата и историјата на своето место, свири на оригинални инструменти кои веќе не се така ин.

При посета на програмата на радиото „Бубамаре“, Филип Савиќ рече дека пред неколку години добил инспирација да свири на кавал, за да може многу брзо да започне да ги развива своите таленти да свири на гајда, дудук, окарина и слично.

Филип свири од гранче, верувале или не. Гранка направена од дрво, убаво издлабена за овој млад човек, служи како музички инструмент и на неа тој свири руменило на специфични мелодиски звуци кој даваат посебен смек.

“Почнав да учам да гајдам. Не беше лесно. Потешко е од кавал, но ме привлече да го совладам овој инструмент кој за мене е посебен”, вели Филип за ,,Ексклузив“.

– Уште од многу мал имав интерес за српскиот фолклор, па така се запишав во фолклорно друштво, се запознав со традиционалните српски ора и инструменти.

– Научив најпрво да свирам на кавал, потоа и на гајда и тамбура а подоцна и на ќемане, вели овој млад творец кој е вистинска реткост во денешно време.

– Гајдата се изработува од дреново дрво, составена е од три дела, трогласна гајда а истотака и има и двогласна гајда. Првиот и најважен дел е ,,гајдарката,, , внатрешниот дел на гајдарката се буши и се отвараат мелодиските отвори.

– А потоа се прави најважниот дел кој е задолжен за убавата мелодија која излегува од гајдата а тоа е писката, која е доста важна.

-Таа се изработува од трска. Потоа следува другиот дел од гајдата кој се нарекува рог или брчало, кое е пак составено од три дела и тоа првиот дел пискар, вториот дел средно и третиот бучало.

Освен што свири, Савиќ знае да пее и доста оргианлни песни, со својот милодуслив глас, ги знае многумина и двои од неговата генерација.

Дваесетгодишниот Филип од Сврjиг има необичен начин на живот. Додека неговите врсници се забавуваа во кафулиња и клубови, тој реши да се посвети на зачувување на српската традиција и култура.

Тој прави кавал од гранките на дрвјата, свири и оди по ливадите. Тој не е сам во оваа приказна. Пријателите и соседите го поддржуваат, иако, како што вели, има и такви што го критикуваат.