Филип од главниот град се пресели во село: Зошто да плаќам стан во центарот ако можам да работам на село во природа

  • By klaster1
  • јуни 26, 2021
  • 0
  • 3821 Прегледи

Триесетгодишниот Филип Матовиќ, родум од Горњи Милановац, живеел, студирал и работел во Белград осум години. За тоа време, тој завршил два факултета и се здобил со титула дипломиран економист и менаџер. Минатата година тој решил да го напушти стре сниот живот во главниот град.

Тој се пресели во селото Ојковица на падините на Златар и отворил кампинг простор „Филипов брег“.

Детството Филип го поминал во селото на неговиот татко Горњи Бранетиши, во подножјето на планината Рајац и селото Ојковица на неговата мајка. Неговиот дедо по мајка му ја всадил љубов кон селата.

Тој го посетувал Ојковица често, пред се со семејството, а потоа и со пријателите, за време на средношколските и универзитетските денови.

„Сите имаа ист коментар:„ Никогаш не го продавајте ова, не знаете колку сте богати. Имате мир, кој нема цена. Тука мора да сториш нешто ‘. Водени од тие коментари и мислења, ми дојде идејата да направам нешто во Ојковица “, вели Филип за„ Спутник “.

За време на пандемијата на вирус, Филип, како и повеќето луѓе, ја работел својата деловна активност преку Интернет. Еден ден, тој „ставил прст на чело“ и се запрашал зошто ќе плати стан во Белград кога ќе може да се пресели во природа и да продолжи да работи од дома.

Тој го откажал станот пред Нова година и се вратил во Горњи Милановац. Оваа пролет се преселил во Ојковица, каде започнал да се занимава со туризам.

„Ме понесе помислата да најдам внатрешен мир и спокој. Секако, не велам дека го немав во Белград, туку, едноставно, брзото темпо на живот, полн со стр ес, незадоволство на работодавците …

,,Сето ова се акумулираше во мене, така што на крајот решив моето хоби да го претворам во професија, бидејќи усте како мал многу пешачам и кампувам и имам многу контакти со луѓе од тој свет “, вели Филип.

Иако се забранува градби на територијата на Ојковица, бидејќи селото припаѓа на Специјалниот природен резерват „Увац“, Филип дознал во општина Нова Варош дека е дозволен туризам.

Според идејата на неговиот пријател од училиште, тој одлучи да отвори простор за одмор за кампување на имотот, кој се наоѓа на 1150 метри надморска височина.

Тој стапил во контакт со Здружението за кампување на Србија, од каде добил поддршка и совет како да го спроведе својот план.

„Поглед на милион динари“, како што го нарече Филип, го опфаќа Златарското езеро, односно најширокиот тек на реката Увац и пошумената област што го опкружува.

Асфалтен пат води кон расчистување со позиции за шатори. Водата се спроведува од семејната куќа до санитарниот сад, кој содржи мијалници, тоалет, туш кабина и надворешна фонтана за миење садови.

„Луѓето кои кампуваат обично имаат се што им треба од опремата. Секако, тие можат да го донесат својот шатор и да го стават во позиција што е бесплатна, но мојот деловен концепт е насочен кон групи посетители, поточно планинарски здруженија, туристички агенции и моторџии.

„Бидејќи границите со сите земји сè уште не се отворени, оваа година ќе обрнам внимание пред се на српските туристи“, посочува Филип.