Трајче Манев после долго време откри за кого е напишана легендарната песна ,,Осамен” и од кој причини

  • By klaster2
  • мај 10, 2022
  • 0
  • 101 Views

Синоним за македонска легендарна музика е секако Трајче Манев, човек кој остави длабока трага во музичката историја на нашата земја.

Неговиот харизматичен настап, елегантност, неговите евергрини и ден денеска се пејат и вртат низ радио станиците ширум Македонија.

По подолга стагнација од телевизиските екрани токму штипјанецот Трајче Манев гостуваше во емисијата Г- Карпет каде отворено зборуваше за животот и кариерата.

– Од секогаш сум бил љубител на автомобили, имав спачак уште во 1976 година, не беше мала работа да се има автомобил тоа време.

– Тогаш имаше само пет или шест видови на автомобили, беа доста слаби моторно, но сепак одбележаа едно убаво време, вели Манев во воведот.

– Фраерите од мое време носеа долга коса, панталони наречени ѕвонарки, па и да не беа такви ние ги корегиравме, како и штикли.

– Легендарната песна Осамен е напишана токму за мојата сопруга Бети, песната не напишана во 4 или 5 часот наутро, бев скарани со нејзе тој период.

– И токму во тие мигови излегоа и музиката и текстот. Јас дома цвекиња не носам само за 8-март, тоа знам често да го правам.

– Но кога сопругата Бети ќе ми се налути, јас веднаш ќе запеам стихови од мојата песна, која ќе ја омекне, додава Трајче.

– Токму во таа легендарна година кога излезе ,,Осамен” на ,,Макфест” позади мене остана еден Кемал Монтено кој исто така натапи на манифестацијата.

– Последен пат настап имав на ,,Макфест” во 2001 година. Тој период се појавуваа и сестрите Кочовски, како и Џокси, Ристо Самарџиев, Џамбазов…

– Легендарниот костим од победата на ,,Макфест” го подарив а подоцна го пронајдов истиот во Норвешка, вели Манев пред камерите на ,,Г- Карпет”

– Сведоци сме дека песните од почетоците на ,, Макфест” ги знаеме повеќето да ги пееме, но овие последните за жал не знаеме ниту збор, тоа доволно говори за квалитетот.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *