Тетка Љуба и нејзиниот син подигнале кредит и ја средиле куќата, а пота таа им се срушила

  • By klaster1
  • мај 7, 2021
  • 0
  • 4121 Прегледи

Скромни желби доаѓаат од Мајска Полјана каде екипата на ,,Индекс“ ја запознава Љуба Карапанџа, жена на која итно и треба помош во куќата.

Живее со нејзиниот син Душко во скромен контејнер за цивилна заштита спроти нивниот урнат дом.

Инсталирани се неколку основни уреди, има и мал фрижидер, просторот во кој седат сега не е баш голем, немат ниту добра водна инсталација.

Доста калив пат води до контејнерот на ова семејство, кој е спроти нивната срушена куќа.

„Еве колку место има да ставиш две три работи и толку“, разочарано вели Љjуба, покажувајќи кон фрижидерот. Тоа, вели таа, е нејзиниот најголем проблем.

“Сега имаме место за спиење, имаме кревет, маса. До вчера немавме каде да се тушираме. Син ми ја потроши водата од бунарот до тука, копајќи, поврзувајќи ги канализациите.

Нејзиниот син Душко бил меѓу момчињата кои први ги извлекле луѓето од урнатините. Деновите кои им престојат нема да бидат лесни за ова семејство

“Пред да се случи ова, Душко зеде заем и ја среди куќата одвнатре. Сега тоа пропадна, а тој мора да ги врати парите.

-Кој ќе ве праша, заемите треба да се вратат”, вели Љуба додека стои пред вратата на поранешната куќа, под божиќните украси. што го занишува ветерот.

Нивната кочина за свињи била целосно уништена. Тие морале привремено да ги преместат кај познаници. Сега тие не знаат дали некогаш ќе можат да ги вратат, треба да ја изградат таа кочина.