Тетка Нада од Скопје низ солзи: Едниот син го загубив, а другиот од тага по него не можам да го препознаам

  • By klaster1
  • јуни 7, 2021
  • 0
  • 11137 Прегледи

Нада Гавриловска е од Скопје е на патена жена сопруга и мајка која е вдовица а од неодамна го изгуби и своето дете. Со години живее во тешки услови и без струја , својата животна приказна ја сподлува во емисијата ,,Срце на Дланка,,

Тетка Наде има 66 години, и покрај тоа што имала убаво детство, растела како сите други деца и се образувала, на 23 години одлучува да се омажи со Петар со кого добива два сина Васко и Славе.

Таа не ни сонувала дека во староста ќе дојде до овој степен да бара спас за помош за да преживее.

– Татко ми не школува сите деца, не бевме одвоени од ништо, не вработи и сите тројца, јаз завршив средно трговко училиште.

-Се вработив во една стоковна куќа, се омажив и добив две деца. Васко и Славе беа мирни деца и добри ученици, живеевм во заедница заедно со свекорот.

Животот им течел во најнормални води, но еден ден ќе смени буквално се. Нејзинот сопруг ќе падне на работното место од голема височина и ќе добие пов реди на мозокот, кој трајно ќе му остават последици.

– Сопругот доживеа повреда на работното место, од тој ден се ни е смени, тој падна во постела, освен главата неможеше ништо друго да мрда.

-Од тие последиците од п адот во работата тој по чина, додека беше жив тој на мравка не газеше и беше многу мирен човек. Имавме складен и скромен живот, но сепак мирен живот.

На маката на ова семејство ќе се зголеми и по тоа што завидливите соседи не ја оставале тетка Наде еден ден и ја мал третирале и возн емирувале. Таа немала моќ куќата да ја одржува па со тек на врмето даа се распаднала.

– Бидјќи сме лепенка куќите со комшиите тие цело време не ме оставаат на мира, ме ту жат ми бараат некаква оштета од 30 илјади евра, како наводно сум им сметала незнам точно и јас.

– Јас зимам мали примања што сум наследила од сопругот, но што попрво, дали да купам нешто за јадење, дали да платам некои метки.

– Навистина е тешко ваков живот живееме веќе 20 години. Единот син работеше на неколку работни места но никаде не беше осигуран и можам да кажам дека работеше за многу ниски примања.

– Помалиот син мораше да замине на опер ација, имаше проблем со желудникот, отиде и кога и си дојде како реакција од опојката, тој почна да зборува неврзани муабети и некој други поими. Тогаш го однесовме на пси хијатар бидејќи не беше како што треба, вели тетка Наде.

– Кога дознавме дека по чина Васко, помалиот син пси хички многу западна па го однесово во пси хијатриска установа каде е сега, вели оваа жена која живее сама.

-Тие беа многу поврзани, многу ме е жал што немам внучиња, кога гледам некој по улица деца како трчаат ми се кине душата, неможам да ви опишам колку лошо се чуствувам, вели во солзи тетка Наде.

– Куќата е во многу лоша состојба, протекува од сите страни како врне надвор така и тука, се случувало сопругот кога беше болен тој лежи овде а врз него протекува.

– Потребна ми е санација на куќата, барам да имам малку минимални услови за живот, не ми се ни влегува дома, само за спиење одам, и легнувам, вели Нада.