Татјана виде дека од туризам нема леб, па стана заварувач: Рамо до рамо е со посилниот пол

  • By klaster1
  • мај 22, 2021
  • 0
  • 245 Прегледи

За Татјана Пиваќ од Брод, работата на заварувач е, како и секоја друга, интересна за оние кои сакаат да творат работејќи со машини, предизвикувачка, не физички напорна и уште помалку, како што вели, резервирана само за мажи.

Вака дваесет и тригодишната Татјана Пивач ја започнува приказната за својата идна работа како заварувач, додека со мирна рака во костум за заварување, со специјални ракавици и маска на главата, го усовршува заварувањето на цевките во компанијата „ДМ Монтажа“.

Иако по професија е туристички водич, отсекогаш ја привлекувала работата со машини.

– Завршив средно училиште, насока водич за туризам. Точно, таа покана не ме привлече премногу, а од друга страна, наоѓањето работа во областа на туризмот во нашата општина е скоро невозможно.

-Отсекогаш сакав да работам со машини и размислувајќи за мојата идна работа, се двоумев помеѓу возач на камион и заварувач. Преовладуваше работата со машината за заварување во рака.

Отпрвин мислев дека ќе биде тешко, дека нема да можам да го сторам тоа. Но, не е така.

Навистина не е тешко, ова не е физички напорна работа, а има и колеги кои се среќни да помогнат кога ќе биде потребно -, низ насмевка вели Татјана.

Предрасуди и ситуацијата да и кажам, тешко е, не е работа за девојче, беше, но таа не погледна многу наназад. Таа вели дека ги разбира таквите размислувања затоа што нема многу заварувачи девојки

– Семејството, па дури и пријателите беа изненадени од одлуката да ја изберат оваа покана за работа, но тие ми даваат целосна поддршка.

Сè започна кога татко ми и јас дојдовме во „ДМ Монтажа“ каде, на мое задоволство, ме прифатија да минам обука за заварувач и да бидам дел од тимот на оваа успешна компанија.

Заварувачот е работа како и секоја друга, работи во оваа сала, гледам дека тоа е сосема нормална работа – вели Пиваќ.

Таа посочува дека работата е интересна, предизвикувачка, но дека има уште многу да научи. Тој додава дека патот до успешен заварувач е јасно дефиниран.

– Тука сум добро примен, сите се обидуваат да ми помогнат и да излезат кога ќе биде потребно. За да успеете, предуслов е да ја сакате оваа работа.

-Потоа знаење за материјали, квалитетна обука, обука за разни постапки на заварување, а тоа на некој начин е гаранција дека ќе бидете добар заварувач.

Сè започнува со запознавање на материјалот, заварување на мали позиции, захефтување, а потоа чекор по чекор доаѓаат и поискусните предизвици што треба да се надминат за да станете добар господар на вашата работа – вели Татјана

На Татјана и претстои дел од обуката, а по успешното завршување се очекува да работи на терен и во производствените сали.

-Примарната цел ми е целосно да се подобрам во заварувањето. Би сакала да останам и да работам во „ДМ Монтажа“, бидејќи тие ми дадоа многу, работат тимски, ги ценат работниците и даваат можност за напредување.

Застана рамо до рамо со своите колеги на еднакво рамниште.

– Не гледам зошто жената не може да ја заврши оваа работа. Татјана е доказ за тоа. Таа е посветена на учење на вештини за заварување.

– Верувам дека таа успешно ќе ја помине обуката и ќе биде многу добар заварувач – изјави Горан Бачиќ, еден од инструкторите за заварување во ,,ДМ Монтажа,,.

Сосопственикот на „ДМ Монтажа“, Мика Зешевиќ, додава дека во нивните простори е малку невообичаено за припадничка на понежниот пол да работи во метална компанија.

Сепак, тој наведува бројни примери од странство каде жените вршат ваква работа.

– Извезуваме во бројни земји на ЕУ, вклучително и Јужна Африка. Имајќи предвид дека покрај примарното работно место,

-Нашата компанија преквалификува и работници во метал занимања, ние со задоволство ја прифативме Татјана и таа е еднаква како сите други вработени во нашата компанија – рече Зешевиќ.

Тој е убеден дека Татјана успешно ќе ја помине праксата и ќе биде квалитетен заварувач на „ДМ Монтажа“.

– Ние сме релативно млада компанија во која колегијалноста, тимската работа и квалитетот на извршената работа се врвни приоритети.

-Ќе сториме се за Татјана да не се чувствува поразлично од другите вработени и верувам дека во иднина ќе биде дел од нашиот тим – рече Зешевиќ.