,,Тато зошто овој коментаторот ја нарекува Северна Македонија,,

  • By klaster2
  • јануари 14, 2022
  • 0
  • 92 Views

Македонската јавност моментално дише за ракометот, започна Европското првенство во Унгарија, за жал отворивме со пораз, но со храбра игра и кренати глави.

По натпреварот имаше разни мислења за натпреварот, добри и лоши страни, но една анализа и свое видување има босанскиот новинар Бакир Тиро, кој остана највпечатлив.

,, Четврток, 13 јануари 2022 година. Прв ден од Европското првенство во ракомет. Вртам канали. Пред нашиот натпревар со Шведска на ТВ дербито на нашите соседи. Словенија против Северна Македонија.

,, И син ми оди низ дневната соба. Всушност, не се врти. Никогаш не престанува,  барем така е во последните пет од неговите неполни шест години.

,, Само што заврши со ручекот и е полн со енергија. Расположение и за приказната. А кога не? Склопува лего коцки и малку ја гледа играта. Точно, повеќе ги следи навивачите на трибините отколку случувањата на теренот. И потоа…

– Тато, зошто овој коментатор рече „Северна Македонија“?  Тоа е целото име на Македонија. Зошто? Зошто само не се викаат Македонија?

– Грците не им даваат. – Што сакаш да кажеш дека не им даваат? – Види вака, каде бевме на море во Грција. Дали се сеќаваш…

– Да, се сеќавам. Посиди. – Па, тоа. Овој и некои други делови на Грција се нарекуваат и Македонија. Тоа е провинција во Грција која го носи истото име – Македонија. Тоа е како нашиот кантон. Како кантонот Сараево. Не држава туку дел од држава.

– Како ние што го имаме знамето на Србија кога одиме на скијање на Јахорина. Тие се и Босна и Херцеговина, а го имаат и знамето на Србија.

– Па не е така…- Како не?  Дали Македонија има знаме во Грција?- Има. – Како изгледа таа? – Слично на македонското. Мислам, Северна Македонија.

– Она што го видовме кога бевме во Охрид. Малку поинаку. Ајде олабави ме сега со знамињата. Наскоро доаѓа и нашиот натпревар со Шведска. Ајде да се подготвиме за гледање.

– Во ред. Но, но… Те молиме почекајте. Тато, имам идеја. – Одлично која? „Зошто овие Грци не си го сменат името? Тие се толку груби. Зошто Македонија беше принудена да се вика Северна Македонија?

– Не знам. Така тие се согласија. Како би сакале да си го сменат името? Какво име би им го дал? Нека се викаат Јужна Македонија, а Македонија нека биде само Македонија. И онака на натпреварите навиваат за „Хелас, Хелас“. Така ме научивте во Грција – дека така се нарекуваат. Гледаш како се сетив.

– Добро сторено! Морам да ти кажам, тоа не е лоша идеја. Навистина интересно. Ама јас ти велам… Така се договорија и сега веќе не се караат. Ова е најважно не треба да се расправате.

– Види, оваа година кога ќе одиме на лето во Грција, ќе им кажам дека сега се викаат Јужна Македонија, а Македонија е само Македонија. Од тоа се пл ашев.

– Не треба да се пла шиш. Ќе прифатат и ќе видиш. Ќе го барам момчето од кое купивме сладолед. Тој е добар. Знаеш дека секогаш се шегуваше. Сега ќе го замолам да се смени малку, завршува Бакир, чиј син остава силна порака, за актуелната ситуација.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *