,,Татко ми позајмуваше пари за гориво” a денес Аца е најдобриот хармоникаш

  • By klaster1
  • јули 29, 2021
  • 0
  • 1461 Прегледи

Александар Софронијевиќ ја одржува својата кариера речиси 20 години, а на 16 -годишна возраст започнал да свири во пабовите.

Музичарот сега признава дека не му било лесно на самиот почеток и дека многумина се сомневале во неговиот успех, но тој го направил спротивното.

“Многупати наидов на предрасуди дека хармоника не е инструмент за фенси клубови. Доживеав да одам на некое прекрасно место за свирење, не би сакал да ги именувам сега и да слушнам”Зар тука ќе свириш “.

,, На што секогаш одговарам. “Да, ќе свирам” и јас започнувам со мојата изведба “, вели тој, истакнувајќи дека никогаш нема да ги заборави неговите музички почетоци и жрт вата на родителите.

Бидејќи целото негово семејство стра дало затоа што платата на неговата мајка, тато и баба заминувала во кредит за отплата на хармониката.И како што кажал претходно, до осумнаесет години живеел во иста просторија со својата баба.

“Бев многу паметен да ги заштедам сите пари и да си обезбедам покрив над главата во Белград. Сите пари што ги заработив, сепак ги вложувам во музичко студио, во продукција што ќе биде сериозен музички центар во главниот град”.

Хармоникашот Александар Аца Софронијевиќ работеше напорно и се обидуваше да постигне успех во областа на музиката, и никогаш не го криеше тешкиот пат што го изминал.

Како што изјави во една прилика, во текот на 1990 -тите, неговото семејство и тој позајмиле пари за да може тој да се појави на натпревар, а сега со задоволство се сеќава на тие денови.

– Беше многу тешко. Родителите ми оставија с aside на страна, така што тие часови ќе бидат платени за да одам на натпреварот.

– Се сеќавам во 1993 година, кога ја освоив ,,Првата хармоника на Србија,, во петличи, татко ми позајми пари за гориво, потоа горивото се вадеше со црево од друга кола …

Отидовме таму во хотелот, а мајка ми олади лимонада за цела ден, направи сендвичи. Во хотелот нема ручек … Како дете, знаев како да ја почитувам таа ситуација и семејна инвестиција во себе.

– Но исто така знаев дека мојата задача е да вежбам, да го слушам мојот професор, да свирам хармоника на тој начин . Да го искористам времето што го плаќаат за мене.

– А не само да дојдам и да кажам дека сум завршил. Секогаш се обидував повеќе и повеќе. И тогаш, малку по малку, таа работа успеа да се исплати – рече хармоникашот.

Софронијевиќ денес е еден од најпопуларните музичари, а откако се шпекулираше за неговиот приватен живот, според фотографиите на социјалните мрежи, беше откриено дека ужива во врската со водителката на „Гранда“, Сања Чулибрк.